Ademloos luisteren tijdens de Nationale Voorleesdagen

Dit is er allemaal te doen tijdens de voorleesdagen

Nationale Voorleesdagen 2024 Nieuws door
Foto 1. Prinses Laurentien trapt ook dit jaar weer de Nationale Voorleesdagen af met een gezellig voorleesontbijt. Foto: Stichting CPNB © Bas van Hattum

archief oud artikel 21 januari 2024 Cultuur Landelijk Een prentenboek op schoot en je kroost om je heen, met rode wangetjes luisterend naar de wonderlijkste verhalen over dieren, kinderen en avontuurlijke tochten. Wie heeft er geen warme herinneringen aan de voorleesuurtjes van vroeger? Ook dit jaar zetten de Nationale Voorleesdagen 2024 weer de leukste voorleesboeken in de spotlight - met veel toffe activiteiten in het hele land. Geen idee waar je moet zijn? Geen nood, DagjeWeg.NL wijst je de weg om de leukste activiteiten te vinden in je eigen buurt en zet meteen een paar uitblinkers op een rij.

Voorleesontbijt

Traditiegetrouw starten de Nationale Voorleesdagen weer met het Nationale Voorleesontbijt, dit jaar op woensdag 24 januari. Op heel veel basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn kinderen welkom om te komen ontbijten, terwijl een onbekende of bekende Nederlander voorleest uit het Prentenboek van het Jaar 2024: Help! Een verrassing! Dus check snel of de peuterspeelzaal, school of bibliotheek in jullie woonplaats ook meedoet!

Foto 2. Overal in het land vinden op woensdag 24 januari weer voorleesontbijten plaats. In 2023 las onder andere staatssecretaris Gunay Uslu voor. Foto: Redactie Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nog meer activiteiten

De Nationale Voorleesdagen duren van 24 januari tot en met 4 februari. Een voorleesfeestje dus van zo'n anderhalve week. Overal in het land zijn voorleesactiviteiten om aan mee te doen. De meeste vinden plaats in de bibliotheken, maar ook in boekenwinkels en soms het theater. Goede plekken dus om even te checken in je woonplaats, vooral kinderboekenwinkels. Of google op je woonplaats plus 'Nationale Voorleesdagen 2024'. Een landelijke bron voor als je wat breder wil zoeken is de agenda van Hebban, een site voor en door boekenliefhebbers. Deze agenda wordt steeds verder aangevuld naarmate de voorleesdagen dichterbij komen.

We hebben alvast een aantal van de leukste activiteiten voor je op een rij gezet:

Voorleesfeestje Help! Een verrassing!

KATWIJK AAN ZEE - Een goed begin van de Nationale Voorleesdagen op woensdag 24 januari is het Voorleesfeest Help! Een verrassing! in de hoofdbibliotheek van Katwijk. Alle kinderen tot en met 4 jaar zijn van 14:30 tot 16:00 uur van harte welkom om te genieten van muzikaal voorleestheater en allemaal leuke activiteiten. Neem gezellig je eigen knuffel mee! Kun je niet op woensdag? Het feestje vindt ook plaats in de bibliotheken van Rijnsburg, Hoornes/Rijnsburg en Valkenburg. Kijk op de agenda van de bibliotheek voor meer info.

Foto 3. Het voorleesfeestje en veel andere activiteiten draaien om het Prentenboek van het Jaar: Help! Een Verrassing! Foto: Stichting CPNB. Links de schrijfster van het boek Miriam Bos. Foto: Sandra Smulders

Speurtocht en poppen

ARNHEM - De Arnhemse Kinderboekwinkel is een van de kinderboekwinkels die meedoet met de voorleesdagen. En dat start meteen al op 24 januari met een gezellig voorlees- en knutseluurtje van 10:30 tot 11:30 uur. Maar ze organiseren nog meer, zoals een speurtocht in de straat. Schrijfster Levina van Teunenbroek leest voor uit haar boek De ridder zonder billen en geeft een heuse work-out. En er is een poppenvoorstelling met Oma Berendientje, waar de kinderen gezellig aan mee kunnen doen. Bekijk de agenda van de Arnhemse Kinderboekenwinkel voor meer informatie.

Loet krijgt een verrassing

LANDELIJK - Het nieuwsgierige meisje Loet krijgt een verrassing van tante Toos. Maar wat zou het zijn? Ze kan niet stoppen daarover na te denken in de vrolijke kindervoorstelling Loet krijgt een verrassing. Samen met alle kinderen probeert ze te bedenken wat die verrassing kan zijn. En wordt ze steeds zenuwachtiger, want wat als ze het niet leuk vindt? Of misschien zelfs wel... eng! Gelukkig is ook haar hond Mango aanwezig. Loet wordt gespeeld door theatermaakster Ruth Bakker, die het verhaal heeft gebaseerd op het boek Help! Een verrassing! en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De voorstelling is tijdens de Nationale Voorleesdagen door het hele land te zien: bekijk de plaatsen en data voor een plek in de buurt.

Voorlezen voor oudere kinderen

HAARLEM - Oudere kinderen (vanaf 10 jaar, jonger onder begeleiding) kunnen op zaterdag 27 januari luisteren naar het grappige, fantasierijke en spannende verhaal Monsterstation kwart over mist, voorgelezen door de auteur zelf. De Voorleesmiddag in Boekhandel De Vries Van Stockum neemt je mee naar het Monsterstation, een treinstation én hotel voor monsters. Daar woont Katinka, een kwartmonster maar ook een gewoon meisje dat naar school gaat en vrienden probeert te maken. En dan krijgt ze bericht dat ze de trein van kwart over mist moet halen om haar verdwenen vader te redden! Het voorlezen begint om 14:00 uur.

Verhalen in een kasteel

MUIDEN - Je kunt zelfs naar een kasteel om te worden voorgelezen! In het Muiderslot hebben ze een voorleesdag op 28 januari. De bekendste bewoner van het slot, schrijver P.C. Hooft, zei al in de zeventiende eeuw dat voorlezen je een leuker mens maakt. En daar werken ze in het slot graag aan mee. Kom ook luisteren tussen 13:00 en 14:00 uur, dit kost niets extra's. De verhalen zijn vooral leuk voor kinderen van 5 tot en met 9 jaar. Als afsluiting van de Nationale Voorleesdagen is er op 4 februari van 14:00 tot 14:45 uur een kindervoorstelling over Klein Duimpje op het slot, met kinderboekenschrijfster Janna. Voor deze voorstelling betaal je €5,00 per kind extra, bovenop de entree voor het slot.

Foto 4. Laat je voorlezen in een kasteel! Foto: Muiderslot

Voorleeswandelingen

HEERLEN/HOENSBROEK - Vanuit het SCHUNCK Glaspaleis wordt er van alles georganiseerd tijdens de Nationale Voorleesdagen. Zoals de voorleeswandelingen langs verschillende knusse plekken, waar wordt voorgelezen uit een mooi prentenboek. Er zijn drie wandelingen: op 24 januari in het centrum van Heerlerheide, op 27 januari door het centrum van Hoensbroek en op 31 januari door hartje Heerlerbaan. Maar er is nog veel meer te doen. Er zijn meerdere voorleesontbijten, soms met vooraf een logeerfeestje voor je knuffel. Er wordt twee keer in het Italiaans voorgelezen. En op 24 januari is er ook nog een leuke interactieve kindervoorstelling in het Glaspaleis, over een ridder die besluit op alles 'nee' te zeggen. Zelfs tegen de grote rode draak! Bekijk de agenda van SCHUNCK voor alle activiteiten.

Hakim en meer

GRONINGEN - De Voorleesontbijten in de bibliotheken van Groningen en in Forum Groningen zitten al helemaal vol. Maar er is nog meer te doen! Een voorleesfeestje over een ridder zonder billen op zaterdag 27 januari bijvoorbeeld en later in de week een aantal leuke voorleesochtenden, waarin studenten voorlezen uit de hele Prentenboeken Top 10. Hakim komt op zondag 28 januari om jong en oud flink te laten lachen. En op 25 januari is er nog één voorstelling met kaartjes voor Theater Pannenkoek. Alle voorstellingen van hun speciale kindertheaterstuk Luiletterland zijn verder helemaal uitverkocht, dus wees snel! Je vindt de agenda voor de Nationale Voorleesdagen op de site van de Forumbibliotheken.

Prentenboeken Top 10 van 2024

Zelf voorlezen blijf natuurlijk helemaal het einde, voor jou én je kinderen. Inspiratie nodig? Bekijk dan de Prentenboeken Top 10 van 2024, stuk voor stuk pareltjes!

Het verlegen vogeltje door Jan Paul Schutten en Liset Celie | Pit door Maggie Li | Fred en de (bijna mislukte) verjaardag door Pépé Smit | Ik mis Milo door Pim Lammers en Sanne te Loo | 's Nachts als jij slaapt door Peter en Ingela Arrhenius | Het bos van Muis door Alice Melvin | Aan zee door Noëlle Smit | Beer zoekt een beste vriend door Petr Horáçek | Aron en Aardappel door Josh Lacey en Momoko Abe | En natuurlijk het Prentenboek van het jaar 2024: Help! Een verrassing! door Miriam Bos.

Foto 5. De Prentenboeken Top 10 van 2024. Foto: Stichting CPNB

Extra tip

Meer leuke activiteiten rondom peuter-, kleuter- en kinderboeken vind je in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier stappen kinderen letterlijk in de wereld van Kikker en zijn vriendjes, uit de geliefde boeken van Max Velthuijs. Ze kunnen er onder andere schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat. Ook de 'eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt' komen ze in dit museum tegen en natuurlijk heeft voorlezen er een plekje gekregen. Letterlijk: ze hebben namelijk een sfeervolle Voorleestent.

Jongeren vanaf 14 jaar gaan op een literair avontuur in de expositie Back Street, waar ze via donkere steegjes in 10 uitdagende ruimtes komen. Zoals de escaperoom van spannende verhalen en de Limousine, waar ze leren verleiden met taal.

Foto 6. Prinses Laurentien trapt ook dit jaar weer de Nationale Voorleesdagen af met een gezellig voorleesontbijt. Foto: Stichting CPNB © Bas van Hattum

Laatst gewijzigd: 2024-01-18 17:44:23 · Gepubliceerd: 21 januari 2024 - 953