Boeken verleiden jongeren in nieuwe expo Back Street

Literatuurmuseum opent tentoonstelling met gratis festival BoekTok Live

Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum   Nieuws door
Foto 1. Jongeren maken in Back Street kennis met verschillende auteurs. Foto: Mike Bink

11 september 2022 bijgewerkt: 21 september 2022 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Hoe krijg en houd je jongeren aan het lezen? Dat is geen gemakkelijke opgave! Het Literatuurmuseum doet een goede poging met de nieuwe tentoonstelling Back Street. Hier duiken jongeren in de wereld van literatuur, met games, tatoeages en zelfgeschreven songs.

Games X Literatuur

Door donkere steegjes leidt de tentoonstelling Back Street de jonge bezoekers naar tien verschillende ruimtes, allemaal met een eigen thema en game. Van een escaperoom vol spannende verhalen tot een Tattoo Shop. Hier kies je niet zelf de tatoeage uit die bij je past, maar wordt dit bepaald door de keuzes je maakt in situaties uit Young-Adult boeken. Serieuze thema's als drugs, pesten en huiselijk geweld komen voorbij. In de Gym, een andere ruimte, draait het om jezelf zijn en komen de jongeren in aanraking met verschillende schrijvers door passages uit hun boeken.

Foto 2. Door allerlei steegjes leidt Back Street je naar tien verschillende interactieve ruimtes. Foto: Mike Bink

Persoonlijke boekentips

“Literatuur zet aan het denken. Over jezelf, anderen en de wereld om je heen. Dat willen we ook in Back Street bereiken, bijvoorbeeld door jongeren zelf een spoken word-act te laten maken over actuele thema's zoals klimaat en gender”, zegt directeur Aad Meinderts over de nieuwe tentoonstelling. In een ruimte die de naam De Bakfiets draagt gaan bezoekers zelf aan de slag met een eigen rap of song. Benieuwd wat je zoon of dochter maakt? Neem ze mee naar het Literatuurmuseum! Leuk: aan het einde van een bezoek krijg per e-mail een lijst met boekentips, gebaseerd op je persoonlijke ervaring in de tentoonstelling.

Tiktokkers over boeken

Jongeren die lezen; ze zijn er natuurlijk wel. Op TikTok weten de zogenoemde BookTokkers veel volgers te inspireren met hun persoonlijke favorieten. Een aantal van hen is aanwezig op het gratis festival BoekTok Live, op 17 september in het Literatuurmuseum. Tijdens dit festival wordt de tentoonstelling Back Street officieel geopend en start tegelijkertijd de Boekenweek van Jongeren. De schrijvers van het Boekenweekgeschenk Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gerschwin Bonevacia zijn aanwezig en er staan allerlei workshops en schrijversoptredens op het programma.

BoekTok Live is voor jongeren vanaf 14 jaar en is gratis toegankelijk. Je moet alleen vooraf een ticket reserveren.

Literatuur voor alle leeftijden

Met de toevoeging van Back Street heeft het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum in Den Haag literatuur voor alle leeftijden. In verschillende exposities over schrijvers en illustratoren is steeds een deel van de enorme museumcollectie te zien. Tip: online vind je in het LiteratuurLab nog veel meer schrijvers en verhalen. De kleintjes ontmoeten in het Kinderboekenmuseum hun helden Kikker, Dolfje Weerwolfje en andere bekende figuren. Hier vind je ook de leuke tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt.

Dagje uit in Den Haag

Foto 3. Jongeren rappen, dichten, gokken en verleiden in de nieuwe expositie Back Street. Foto: Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2022-09-21 09:06:53 · Gepubliceerd: 2022-09-10 09:04:41 - 3502