Van paleizen tot parken: 15 toppers om te bezoeken in Den Haag

Bewonder beelden, monumenten en statige lanen

Dagje uit in Den Haag Redactioneel door
Foto 1. Vanuit de Gravenstraat zie je de torens van de Grote Kerk al opdoemen, een van de oudste bezienswaardigheden in Den Haag. Foto: DagjeWeg.NL

23 november 2020 bijgewerkt: 26 augustus 2021 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Den Haag is is een indrukwekkende stad vol paleizen en monumenten. Rondom elke hoek is wel iets moois te ontdekken. Huur een fiets of trek de wandelschoenen aan. Neem een shopping tas mee of vermijd juist de winkelstraten. En bezoek deze 15 prachtige plekken in Den Haag voor een toffe stedentrip.

1. Het Binnenhof

In de lijst van bezienswaardigheden in Den Haag staat het Binnenhof al jaren met stip op nummer één. Hier sta je niet alleen in het hart van onze democratie, maar ook tussen de oudste gebouwen van Den Haag. Grote statige gebouwen met als hoogtepunten de Ridderzaal, het Mauritshuis en natuurlijk het Torentje van de premier. Andere blikvangers zijn de gele poort naast de Ridderzaal en de sierlijke fontein met verguld beeldje van koning Willem II.

2. De Grote Kerk

De Grote Kerk in Den Haag bestaat al sinds 1500 en kent een rijke geschiedenis. Van alle kanten heb je goed zicht op dit prachtige bouwwerk. Je kunt ook een kijkje nemen achter de eeuwenoude gebrandschilderde ramen, maar alleen met een rondleiding. Dan zie je met eigen ogen de plek waar prinses Amalia werd gedoopt en prins Constantijn trouwde. En hoor je de verhalen over de vele wapenschilden van ridders uit lang vervlogen tijden.

3. Het Oude Stadhuis

Ook het fraaie Oude Stadhuis hoort bij de oudste gebouwen van de stad. Dit was eeuwenlang de plek waar zich het bestuurlijke leven afspeelde. Er werden misdadigers veroordeeld, besluiten genomen en aktes getekend. Fun fact: in 1917 werd vanaf het bordes het algemeen kiesrecht afgekondigd. Algemeen kiesrecht voor mannen dan, want daarvoor mochten alleen mannen met genoeg geld stemmen. Het vrouwenkiesrecht liet nog twee jaar op zich wachten.

4. Lange Voorhout

In Den Haag ligt de mooiste laan van Nederland: de Lange Voorhout. Aan deze statige laan vol lindebomen vind je een aantal beroemde gebouwen van Den Haag, zoals het Hotel des Indes, de Kloosterkerk (een echte blikvanger) en het smalste huisje van de stad. Slechts 183 centimeter breed! Het Lange Voorhout heet zo, omdat het in de middeleeuwen een uitloper was van het Haagse Bos. De eerste gebouwen verrezen er al in de vijftiende eeuw.

5. Paleis Kneuterdijk

Aan de Lange Voorhout ligt ook Paleis Kneuterdijk. Hier woonden ooit koning Willem II en koningin Anna Paulowna. Inmiddels is het geen koninklijk bezit meer en kun je iedere eerste vrijdag van de maand een rondleiding volgen door het mooie gebouw. Sta je zelf een keer in de indrukwekkende gotische zaal en balzaal. En wandel je net als Anna Paulowna door de paleistuin.

6. Plein 1813

Een must see is Plein 1813. Blikvanger op het plein is het grote monument waarmee de overwinning op Napoleon in 1813 herdacht wordt. Het bevat meerdere beelden, waaronder een beeld van koning Willem I die de eed aflegt op de Nederlandse grondwet. Het zijn overigens niet de originele beelden. Die waren zo aangetast, dat er in 1954 replica's gemaakt moesten worden. Om het plein heen staan vier historische villa's en 36 monumentale paardenkastanjes. Onder hun knoestige takken kun je even uitrusten op een bankje.

7. Hof van Wouw

Het Hof van Wouw is één van de mooiste hofjes van Den Haag. Het hofje, in 1647 gesticht, huisvest nog altijd alleenstaande vrouwen in knusse huisjes rondom de binnentuin. Daarom is het niet altijd te bezoeken, alleen op bepaalde dagen in het jaar. Maar dan sta je ook op een plek waar het lijkt alsof de tijd niet voorbij is gegaan.

8. Vredespaleis Den Haag

Een van de meest gefotografeerde monumenten van Den Haag is het Vredespaleis. Hier zetelt het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties. Gelukkig kun je dit prachtig paleis toch van binnen bekijken, want er zijn geregeld rondleidingen. Bewonder de grote trap, bekijk de prachtige Japanse zaal, stap in de Kleine en de Grote Rechtszaal en wandel door de binnentuin. Het Bezoekerscentrum kun je wel zelf bezoeken, dit is gratis.

9. De Beeldengalerij

Met een wandeling langs De Beeldengalerij bekijk je kunst in het wild. Van Karel Appel tot Haagse Harry: op het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui loop je deze en andere beelden letterlijk tegen het lijf. Bij sommige beelden heb je direct een idee, bij andere moet je langer kijken om te zien wat de kunstenaar ermee wil zeggen. Het leuke is dat de veertig beelden regelmatig van plaats wisselen en daarmee soms ook een andere impact krijgen.

10. De Haagse Passage

Lekker winkelen, wat drinken of gewoon genieten van de architectuur. In de Haagse Passage waan je je even in het chique Den Haag van de negentiende eeuw. Het is het oudste nog bestaande winkelcentrum van Nederland. Hier is het funshoppen min of meer uitgevonden, want het gebouw werd naar Parijs voorbeeld speciaal ontworpen voor de Haagse upper class van toen. In 2014 kreeg de Passage er een lichte en transparante vleugel bij. Dus als je je stedentrip wilt combineren met shoppen, bezoek dan zeker ook de Passage.

11. Chinatown

Wie door de Chinese toegangspoort naast de Bijenkorf in de Wagenstraat wandelt belandt midden in Chinatown! Hier vind je alles wat de Aziatische keuken en cultuur te bieden hebben. Ruik de heerlijke geur van verse specerijen, bezoek knusse winkeltjes vol Chinese stoffen en porselein en onderga een een heuse acupunctuurbehandeling. Het meest indrukwekkend zijn de twee Chinese poorten, de eerste Chinese poorten in Europa. 's Avonds is Chinatown nâg sfeervoller, wanneer de straten met rode lampionnen worden verlicht.

12. Park Sorghvliet

Ongeveer twee kilometer van het centrum ligt Park Sorghvliet, dat met zijn slingerende lanen en aarden wallen de sfeer ademt van een eeuwenoud landgoed. Sorghvliet werd aangelegd door raadspensionaris en dichter Jacob Cats. Hij kocht het in 1643 en liet er zijn buitenhuis bouwen. Dit monumentale buitenhuis kennen we nu als het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president. Het park is een prachtige plek om te wandelen en een oase van rust midden in de drukke stad. Het ligt tegen het grotere park de Scheveningse Bosjes aan, dat helemaal doorloopt naar het Westbroekpark in Scheveningen.

13. Landgoed Clingendael

Vlak bij het Haagse Bos strekt zich een statig landgoed uit. Landgoed Clingendael is een prachtig wandelgebied, waar al in de zestiende eeuw de edele dames en heren flaneerden. Nu kan iedereen van het park genieten. In de oud-Hollandse tuin staat het oude theehuisje nog en voor kinderen is er een speeltuin en een speelweide. Dé parel van het landgoed is de Japanse tuin, die heel kwetsbaar is en daarom slechts acht weken per jaar open kan.

14. Het Malieveld

Relax tijdens een dagje of weekendje Den Haag op het beroemdste grasveld van Nederland: het Malieveld. Vooral bekend van de massademonstraties die er geregeld plaatsvinden, maar elke Hagenees weet dat dit een heerlijke plek is om van de zon te genieten of lekker in beweging te zijn. Eet een lekkere lunch in het Paviljoen, leef je uit op de skatebaan of breng een bezoekje aan het Hertenkamp.

15. Station Holland Spoor

In Den Haag vind je een van de mooiste stations van Nederland. Station Holland Spoor bij het Rode Dorp ziet er met de rijk versierde ornamenten en beelden oogverblindend uit. Het gebouw uit 1891 lijkt op een soort miniatuurversie van het Amsterdamse Centraal Station, dat een paar jaar eerder werd gebouwd. En net als Amsterdam Centraal (en Station Baarn) heeft Station Holland Spoor een prachtige Koninklijke Wachtkamer. Prinses Wilhelmina en koningin-regentes Emma waren fan van deze wachtkamer.

Ontdek nog meer in Den Haag

  • Bezoek Panorama Mesdag, het grootste schilderij van Nederland en het oudste panorama ter wereld! Omdat het doek rond is sta je niet voor, maar midden ín het schilderij. Met overal om je heen de Scheveningse skyline van 1881;
  • Ga naar een van de interessante en leuke musea in Den Haag;
  • Bekijk wat je allemaal kunt doen in Den Haag en stel zelf je dagje uit samen;
  • Maak er een weekendje van en overnacht in een van deze hotels in Den Haag.
Foto 2. Het Binnenhof: hart van onze democratie en een van de mooiste bezienswaardigheden in Den Haag. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Den Haag heeft zijn eigen Chinatown! Wandel door de poort en volg de rode lampions. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Zo maakten ze vroeger een winkelcentrum: De Passage is prachtig. Hier is het fun shoppen praktisch uitgevonden. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. De parel van Landgoed Clingendael is de Japanse Tuin. Helaas maar een paar weken per jaar open. Gelukkig is de rest van het landgoed ook zeer de moeite waard. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 6. Een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Den Haag: het Vredespaleis. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-08-26 10:59:40 · Gepubliceerd: 23 november 2020 - 5430