Ik ben Kikker gaat over liefde, vriendschap en verdriet

Trek een rood-wit gestreepte broek aan en kruip in de huid van Kikker

Meer kindermusea   Nieuws door
Foto 1. Met een Kikkerbroek aan op avontuur. Foto links: Annemarie van der Togt. Foto rechts: Kinderboekenmuseum.

9 december 2016 Den Haag, Zuid-Holland Voel hoe het is om Kikker te zijn en ga op avontuur in de vrolijke doe- en leertentoonstelling Ik ben Kikker. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag stap je letterlijk de boeken van Max Velthuijs binnen. Kom langs en ontmoet ook Kikkers vriendjes: Eend, Rat, Varkentje, Haas en Beertje.

Kruip in het bed van Kikker

Aan het begin van de Kikkertentoonstelling krijg je een rood-wit gestreepte broek aangereikt. Trek hem aan en kruip letterlijk in de huid van Kikker. Voel hoe het is om als een kikker te springen en spring zo hoog als je kunt op de trampoline. Wandel door het huisje van Rat, in 3D nagebouwd, waar je kunt luisteren naar verhalen en zelf het verhaal kunt naspelen via de poppenkast. Maak enge geluidjes en kruip samen met je vriendjes in één bed om het boek 'Kikker is bang' na te spelen. In dit verhaal durft Kikker 's avonds niet alleen te slapen en kruipt hij bij zijn vriendjes Eend en Varken in bed. Een mooie gelegenheid voor ouders om 'angst' op een luchtige manier met hun kroost te bespreken.

Schaats net als Eend

Iets verderop stap je in het boek 'Kikker in de kou'. Op een glazen plaat schaats je net als Eend en voel je koude lucht langs je benen glijden. De allerkleinsten kruipen over het babyparcours waar ze zich door huisjes heen worstelen en zich vermaken met spannende knisperboekjes en zachte voelboekjes. Het is voor het eerst dat het Kinderboekenmuseum een babyparcours aanlegt. "Het is voor de allerkleinsten ook heel leuk en goed dat ze al heel vroeg in aanraking komen met boeken en verhalen", vertelt Maaike Kramer, medewerker van het Kinderboekenmuseum.

Kikkertentoonstelling ook in het Engels

"Met de tentoonstelling willen we op een speelse manier angst, liefde en vriendschap aan bod laten komen. De boeken van Max Velthuijs zijn heel puur geschreven. Hij gaat niet door de knieën om dingen simpeler te maken voor een kind. Zo is er ook een boek over 'Kikker en de vogel' waarin Max Velthuijs het thema 'dood' aansnijdt. "Wij horen van veel mensen dat ze dit boek gebruiken, wanneer er iemand in de familie overlijdt." Omdat Kikker ook over de grens geliefd is en er veel expats op het Kinderboekenmuseum afkomen, is de tentoonstelling ook deels naar het Engels vertaald. 'Ik ben Kikker' is leuk voor kinderen van nul tot en met zes jaar en voor onbepaalde tijd te bezichtigen.

Wat te doen in het Kindermuseum

Kom ook naar de vaste tentoonstelling 'ABC met de dieren mee' waar je kruipend en klimmend allemaal boekenbeesten tegenkomt, zoals Dikkie Dik en Rupsje Nooitgenoeg. Laat je fantasie prikkelen en speel je favoriete verhaal na. Leuk voor kinderen van twee tot en met zes jaar. Grotere kinderen vanaf zeven jaar vermaken zich in 'Papiria'. In deze digitale tentoonstelling, kun je je eigen avatar maken, opdrachten uitvoeren en op griezeltocht. Speel het Twisterachtige spel waarbij je kijkt welke eigenschappen bij welk personage passen. Tip: In het Literatuurmuseum, wat ook bij het Kinderboekenmuseum hoort, is een mini-expositie van originele Max Velthuis-illustraties te bewonderen. Leuk voor ouders!
Foto 2. Speel een spel à la Twister en ontdek je favoriete personage in 'Papiria'. Foto: Mike Bink
Foto 3. Ontmoet verschillende boekenbeesten in 'ABC met de dieren mee'. Foto: Eveline van Egdom

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:55:07 · Gepubliceerd: 2016-12-09 11:57:13 - 8898