De spannendste kindermusea van Nederland

Geen stoffige musea voor de kids, maar interessante ontdekplekken!

Kindermusea Redactioneel door
Foto 1. Lekker roeien in de Kikkertentoonstelling van het Kinderboekenmuseum. Foto: Literatuurmuseum & Kinderboekenmuseum © Sarah Dona.

20 augustus 2017 bijgewerkt: 13 maart 2024 Cultuur Landelijk Musea bezoeken is belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen, tenminste dat vinden volwassenen. Maar daarom mag een museum nog best wel leuk, interessant en een beetje spannend zijn! DagjeWeg.NL zet de leukste kindermusea op een rijtje!

Duik onder in de natuur van Friesland

LEEUWARDEN - Friesland herbergt een schat aan natuurschoon en bijzondere dieren, maar die zijn niet zo één-twee-drie gevonden. Of toch wel? Het Natuurmuseum Fryslân neemt kinderen aan de hand en laat ze alle schatten zien. Zo staan ze naast het vijftien meter lange skelet van een potvis en duiken ze onder naar de bodem van een sloot. Een spannende wandeling tussen duikende aalscholvers en stevige snoeken. Een leerzame en leuke ervaring voor de kinderen!

Ontdek de wetenschappelijke wereld in NEMO

AMSTERDAM - NEMO is ondertussen een gevestigde naam in kindermusealand. Het enorme gebouw telt vijf verdiepingen vol activiteiten die in het teken staan van wetenschap en technologie. In NEMO zijn dat geen stoffige onderwerpen. Zo ziet een kind hoe het er over dertig jaar uitziet, wat er gebeurt als je zoent of als je water zuivert. Er is nog veel meer te leren, bijvoorbeeld over over bliksem, satellieten en bruggen. Leuk voor kinderen tussen zes en twaalf jaar.

Weer helemaal kind in het nijntje museum

UTRECHT - Het nijntje museum is een leuk museum voor liefhebbers van nijntje en haar vriendjes. Peuters en kleuters voelen zich helemaal thuis bij de voor hen alom bekende figuurtjes. Ontmoet een levensgrote nijntje, bewonder de volledige boekencollectie van Dick Bruna - sommige boeken hangen als slingers aan het plafond - en maak zelf een nijntje. Het nijntje museum is een creatief museum waar kinderen lekker veel mogen spelen en ontdekken. Ze nemen een kijkje bij de dokter, leren dieren kennen in de dierentuin en mogen spelen in het huis van nijntje. Leuk voor kinderen van twee tot en met zes jaar.

Oog in oog met gladiatoren

ALPHEN AAN DEN RIJN - In Archeon maken kinderen kennis met hun voorouders in de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Ze staan oog in oog met gladiatoren en Romeinen, die vechten met zwaarden en schieten met pijl en boog. Het leuke is dat de kinderen hier zelf aan de slag mogen. Ze pakken een zwaard op, kijken toe bij demonstraties en verdwalen in het doolhof. Aan het einde van dag zijn ze de pc en de spelcomputers zeker vergeten!

Ervaar hoe het is om blind te zijn

NIJMEGEN - De naam zegt het al: muZIEum. In het ervaringsmuseum is alles te leren over zien. Ervaar zelf hoe het is om blind te zijn tijdens de donkere ontdekkingstocht. Een uur lang ruik, proef, voel je van alles en nog wat, zonder te zien. Daarnaast legt het museum op een speelse manier uit hoe het braille ontstond, hoe blinden vroeger leefde en hoe onze ogen nu eigenlijk werken. Leuk voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Ook erg leuk voor tieners. Bestel kaartjes met korting voor muZIEum via DagjeWeg.NL Tickets en krijg tot € 2,- korting plus een gratis consumptie.

Op reis terug in de tijd

HOORN - Stap naar binnen bij Museum van de 20e Eeuw en maak een reis terug in de tijd! Bekijk de woonkamer van opa en oma en gluur eens naar binnen bij een ouderwetse kapper. Ook leer je over armoede, hard werken en sober leven. Nu kijken we filmpjes op de iPad, maar dat was in de twintigste eeuw wel anders!

Boeken komen tot leven in het Kinderboekenmuseum

DEN HAAG - Kruip in de huid van Kikker en zijn vriendjes, Rupsje Nooitgenoeg, Dolfje Weerwolfje en Pippi Langkous. In het Kinderboekenmuseum komen je favoriete boekenhelden tot leven in interactieve decors en spelletjes. Aanrader in het museum: doe- en leertentoonstelling Ik ben Kikker.

Vind nog meer leuke kindermusea op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Vader en zoon ontdekken de aantrekkingskracht van magneten. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2024-03-13 16:22:43 · Gepubliceerd: 20 augustus 2017 - 96999

Activiteiten Natuurmuseum Fryslân

Binnen enkele weken te bezoeken

Triceratops in Leeuwarden


Wie tussen 11 juli en 21 augustus een bezoek brengt aan de Blokhuispoort, kan zomaar oog in oog komen te staan met een Triceratops skelet. Miljoenen jaren geleden liep hij nog rond in Wyoming USA,...