1

De meester van de losse streken komt naar Amsterdam

Grote Frans Hals Expositie in het Rijksmuseum

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door
Foto 1. De Vrolijke Drinker van Frans Hals wordt opgehangen voor de expositie. Foto: Rijksmuseum © Kelly Schenk

9 februari 2024 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Rauw en revolutionair! Ontdek de magie van Frans Hals in de grote tentoonstelling van het Rijksmuseum. Dé kans om 50 van zijn iconische meesterwerken voor het eerst op één plek bij elkaar te zien, van De Vrolijke Drinker tot De Lachende Cavalier. Met zijn eigenzinnige en losse schilderstijl brengt Hals zijn onderwerpen echt tot leven. Een frisse en moderne kijk op de zeventiende eeuw die alleen deze meesterschilder je kan geven.

Jaloersmakend

De expositie Frans Hals: zijn tijd ver vooruit biedt meer dan alleen een visueel spektakel; het laat Hals' artistieke reis zien. Van zijn vroege werken in een gedurfde en losse schilderstijl tot zijn latere meesterstukken waar impressionisten jaloers op waren. Schilders als Monet, Manet, Courbet en onze eigen Van Gogh reisden niet voor niets naar Haarlem om zijn werken te bewonderen. Hals schilderde geen studies van mensen, hij wist hun essentie vast te leggen.

Foto 2. Met zoveel werken bij elkaar zie je goed hoe de stijl van Frans Hals veranderde. Links zijn Catharina Hooft met haar min (ca. 1619). Rechts Malle Babbe (ca. 1640). Foto's: Gemäldegalerie, Berlin
De tentoonstelling is te zien van 16 februari tot en met 9 juni in het Rijksmuseum van Amsterdam.

Levensecht

In het werk van Frans Hals zie je momenten, bevroren in de tijd - eigenlijk zoals foto's dat ook doen. De mensen in zijn schilderijen lachen, drinken en lijken te bewegen. Maar ga je er met je neus bovenop staan, dan zie je elke losse verfstreek. En ook hoe Hals met die verfstreken speelde om zijn portretten zo levensecht te maken. Hier breed en hoekig in de kleding, daar verfijnd en zacht in het gezicht. Het lijkt snel en geïmproviseerd, maar blijkt wel degelijk doordacht. En schopte tegen alle conventies van Hals' tijd.

Foto 3. Voor het eerst buiten Haarlem te zien: Feestmaal van de officieren van de St. Jorisschutterij, Frans Hals 1616. Foto: Frans Hals Museum

Voor iedereen

Frans Hals: zijn tijd ver vooruit wil toegankelijk zijn voor iedereen. Met prikkelarme avondopenstellingen, rondleidingen in gebaren en rondleidingen voor blinden en slechtzienden met beschrijvingen en voelmomenten. De Frans Hals lezing kun je ook volgen in Nederlandse Gebarentaal of met een schrijftolk. En ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je gratis een kijkje nemen!

Foto 4. Uitsnede uit het schilderij Portret van een Stel, waarschijnlijk Isaac Abrahamsz Massa en Beatrix van der Laen; Frans Hals, ca. 1622. Foto: Rijksmuseum Amsterdam

Wie Was Frans Hals?

Geboren in Antwerpen en grootgebracht in Haarlem, ontwikkelde Hals (circa 1582-1666) zich onder de vleugels van Karel van Mander tot een meester-portretschilder. Zijn werken, vol levendigheid en karakter, maakten hem tot een centrale figuur in de kunstscene van de 17e eeuw. Hij schilderde vooral portretten, waaronder ook meesterlijke schuttersstukken. Deze tentoonstelling biedt een unieke kans om dichter bij de kunstenaar te komen en zijn wereld te ervaren.

Geniale streken

Benieuwd waarom Frans Hals de meester van de losse streken wordt genoemd? Bekijk dan alvast de online beleving op de site van het Rijksmuseum. In de Nederlandse versie hoor je actrice Eva van der Gucht. De Engelse versie over deze absolutely fabulous painter is ingesproken door actrice Joanna Lumley.

Foto 5. Ontdek het bijzondere werk van Frans Hals in de grote overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum. Foto: Rijksmuseum © Kelly Schenk

Laatst gewijzigd: 2024-02-09 17:14:44 · Gepubliceerd: 9 februari 2024 - 794