door

Opdat wij niet vergeten: deze dodenherdenkingen kun je bijwonen

Foto 1. Een herdenking speciaal voor kinderen in Madurodam. Foto: Nationale Kinderherdenking

Bezoek op 4 mei een herdenking bij jou in de buurt

28 april 2025 Geschiedenis Landelijk Op 4 mei om 20:00 uur is het twee minuten stil in het hele land om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Je kunt de Nationale Herdenking op de Dam bijwonen of via de televisie volgen op NPO1, maar je kunt ook een lokale herdenking bezoeken. Ook is er speciale Nationale Kinderherdenking in Madurodam, Den Haag.

Nationale Dodenherdenking op de Dam

Het blijft ieder jaar een bijzonder moment. Duizenden mensen verzamelen zich op de Dam, de trompet begint te spelen en daarna is het om klokslag 20:00 uur twee minuten helemaal stil. De koning en koningin leggen een krans neer namens de Nederlandse bevolking, daarna volgen (klein)kinderen die namens overlevenden kransen neerleggen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook worden er toespraken gehouden. De Nationale Herdenking op de Dam is vrij toegankelijk. Je kunt de herdenking uiteraard ook live volgen op NPO1. De uitzending begint om 18:45 uur, dan start de (gesloten) herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

Overal in Nederland vinden herdenkingen plaats op 4 mei, zoals op de Dam in Middelburg, op de Markt in Gouda en in Arhnem op het Audrey Hepburnplein. Naast de bijeenkomsten rond 20:00 uur 's avonds worden er ook meerdere activiteiten overdag georganiseerd. Vind een herdenking bij jou in de buurt via 4en5mei.nl. Let op: in sommige plaatsen zoals Urk, Rijssen en Arnemuiden vindt de herdenkingsbijeenkomst plaats op zaterdag 3 mei in verband met de zondagsrust.

Herdenking in de Hollandsche Schouwburg

Tienduizenden Joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in de Hollandsche Schouwburg, om daar te wachten op hun deportatie naar concentratie- en vernietigingskampen. Extra speciaal om een herdenking bij te wonen op de plek waar dit deel van deze pijnlijke geschiedenis zich voltrok. Om 19:00 uur opent de Hollandsche Schouwburg zijn deuren, de plechtigheid start om 19:30 uur. Om 20:00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden. Gezien de geschiedenis van deze plek zijn in de herdenking enkele Joodse elementen opgenomen, zoals de gebeden het Jizkor en het Kaddiesj. Bekijk meer informatie over deze herdenking in de Hollandsche Schouwburg.

Foto 2. De Hollandsche Schouwburg. Foto: Thijs Wolzak

Herdenking in Kamp Westerbork

Ook in Kamp Westerbork kun je de Dodenherdenking bijwonen. Het programma begint om 19:00 uur met een Stille Tocht over de ‘Boulevard des Misères’. De overdenking zal uitgesproken worden door de Peter Hein (1939), die als kind op talloze onderduikadressen verbleef. Zijn zoon Ruben Hein verzorgt de muziek en dochter Eva Hein zal als voorzanger een stem geven aan de Joodse gebeden en zang tijdens de bijeenkomst. David Hein, ook zoon van Peter, spreekt over zijn werk rondom internationale gerechtigheid. Overdag vinden er meerdere lezingen plaats en kun je gratis rondleidingen volgen over het kampterrein. Hier vind je meer informatie over de herdenking in Kamp Westerbork.

Kinderherdenking in Madurodam

Ook dit jaar is er weer een speciale Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Bijzonder om samen met andere kinderen erbij stil te staan dat we in vrijheid kunnen leven. Want dat dat niet vanzelfsprekend is, zien we nog elke dag. De herdenking is gratis te bezoeken, maar je moet er van tevoren wel tickets voor bestellen via de website van de Nationale Kinderherdenking. Zelf op het podium staan tijdens de show? Je kunt je nog aanmelden als een van de vijftig Eerbetoonkinderen, als je tussen de 9 en 13 jaar oud bent. Je zingt dan samen met het publiek het Wilhelmus en loopt achter de kopgroep aan tijdens het eerbetoon.

Nationale Sportherdenking

Voor veel mensen bood sport een welkome afleiding tijdens de oorlog, aan de andere kant bleek dat na de oorlog sportverenigingen soms al hun leden waren verloren. Over de rol van sport tijdens de oorlog is niet zoveel bekend: daarom wordt er jaarlijks een Nationale Sportherdenking georganiseerd bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Verhalen van moed en verlies worden gedeeld en er wordt gereflecteerd op de betekenis van vrijheid, democratie en sport. Elk jaar staat een ander sportgerelateerd onderwerp centraal, dit jaar is dat tennis. Om 10:30 uur start het inhoudelijke programma, om 12:30 uur is de herdenking bij het beeld van Prometheus (op het plein voor het stadion).

Andere manieren om te herdenken

Foto 3. De Hollandsche Schouwburg is nu een plek om te gedenken. Foto: Raymond van Mil

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2025-04-23 11:45:42 · Gepubliceerd: 28 april 2025 - 976