Mis het niet: Museum Boijmans Van Beuningen 5 weken exclusief geopend

‘Snakken naar Boijmans’: kunsttoer over de bouwplaats vanaf 1 juni

Snakken naar Boijmans Nieuws door
Foto 1. 'Snakken naar Boijmans' geeft een exclusief kijkje achter de schermen. Foto: Floor Besuijen, Museum Boijmans van Beuningen

archief oud artikel 29 mei 2024 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Kun je ook niet wachten totdat Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam weer opengaat? Dan is er goed nieuws: vanaf 1 juni opent het ‘oude’ museum vijf weken lang haar deuren voor de speciale kunsttoer ‘Snakken naar Boijmans’. Dwars door de bouwplaats ja, met een uniek programma – en een verplichte bouwhelm op je hoofd. Zo heb je het museum nog nooit gezien én zul je het nooit meer zien.

Exclusieve opening ‘Snakken naar Boijmans’

De zwart-wit-gestreepte lijnen op de binnenplaats, de garderobecarrousel, de karakteristieke toren die je al van ver kunt zien… Natuurlijk zijn we blij met het gloednieuwe en schitterende Depot Boijmans Van Beuningen, maar het is het ‘echte’ Museum Boijmans Van Beuningen waar de herinneringen liggen. Dát gebouw is nu leeg vanwege een grondige renovatie – maar is vanaf 1 juni vijf weken lang exclusief te bezoeken tijdens de kunsttoer ‘Snakken naar Boijmans’. Hiermee viert het museum haar 175-jarig bestaan.

Moderne kunst in de bouwplaats

Binnen is het kaal, maar de speciale kunstroute brengt het lege museum tot leven. De route gaat door monumentale bouwdelen en leidt je langs hedendaagse kunst en collectiestukken, licht en geluid, muurschilderingen en installaties. Bij de oude entree komt een glas-in-lood te hangen van Jacoba van Heemskerck. De performance van Matthew Barney uit 1995 wordt opgesteld, en het duo FreelingWaters maakt een hedendaagse ‘salonopstelling’ met een link naar de schilderijencollectie. Ook komt er een vilten vleugelpiano te staan – gemaakt met de wol van Rotterdamse schapen – door kunstenaar Christien Meindertsma.

Waarom is Museum Boijmans Van Beuningen gesloten?

In mei 2019 sloot het museumgebouw voor een grondige renovatie en vernieuwing, onder andere om asbest te verwijderen. Het duurt nog even voordat Museum Boijmans Van Beuningen haar deuren officieel weer opent; tot die tijd kun je de kunstcollectie bekijken in het naastgelegen Depot Boijmans Van Beuningen. Lees onze reportage van het Depot!

Herinneringen komen terug

Van de collectie kun je video’s, beelden en sierobjecten van glas of porselein bewonderen en in een speciale klimaatbox staat een schilderij van René Daniëls. ‘Voor veel bezoekers zullen er herinneringen terugkomen aan bijzondere tentoonstellingen, happenings en kunst’, schrijft Museum Boijmans Van Beuningen op haar website. Dat belooft veel goeds! Je kunt ook weer ‘als vanouds’ door de museumtuin lopen: deze is gratis toegankelijk. In het Henket-paviljoen komt een extra programma, en ook voor kinderen is er een speciaal programma.

Foto 2. Een speciale kunstroute brengt het lege museum tot leven. Foto: Floor Besuijen

Praktische info over Snakken naar Boijmans

  • Snakken naar Boijmans is te bezoeken van zaterdag 1 juni 2024 tot en met zondag 7 juli 2024, van woensdag tot en met zondag tussen 10:00 uur en 21:00 uur. Voor een bezoek aan het gebouw is een ticket nodig.
  • Je bezoekt een bouwplaats, dus kleding kan stoffig worden. Ga voor een eenvoudige outfit. Hoge hakken en andere ‘moeilijke’ schoenen zijn niet toegestaan. Ook is het dragen van een bouwhelm verplicht – deze zijn aanwezig op de locatie.
  • Een wandeling op normaal tempo duurt naar verwachting tussen 45 en 60 minuten.
  • Voor mensen met een mobiliteitsbeperking, zoals mensen die slecht ter been zijn, met een rollator lopen, of in een rolstoel zitten, wordt een zelfstandig bezoek aan Snakken naar Boijmans afgeraden. Voor deze mensen worden er op zondagochtend 30 juni en dinsdagochtend 2 juli speciale ontvangsten georganiseerd.
  • De route is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Neem jonge kinderen aan de hand mee langs de route over de bouwplaats. Bezoek met heel kleine kinderen wordt afgeraden en babywagens of buggy's zijn niet toegestaan op de route.
  • In het Depot en bij het Nieuwe Instituut zijn er toiletmogelijkheden, inclusief een verschoonruimte. Er zijn geen kluisjes.
  • Lees meer informatie via de website van Museum Boijmans Van Beuningen.
Foto 3. Het 'oude' Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Aad Hoogendoorn, Museum Boijmans van Beuningen

Laatst gewijzigd: 2024-05-27 14:14:15 · Gepubliceerd: 29 mei 2024 - 1603