
Heropening in prachtig historisch koffiepakhuis Santos
23 mei 2025 Cultuur Rotterdam Het Nederlands Fotomuseum sluit vanaf 24 mei de deuren voor een verhuizing naar het historische Pakhuis Santos aan de Rijnhaven. Met zijn fraaie gevel en grote industriële ruimtes vol baksteen en staal is dit gebouw op zichzelf al een bezoek waard. Toefje op de taart (letterlijk) is de gouden 'kroon' bovenop, met daaronder een restaurant. Reken maar dat je daar een fantastisch uitzicht hebt! Het museum hoopt in de herfst van dit jaar de houten pakhuisdeuren open te kunnen gooien voor de eerste bezoekers.
Iconische plek in nieuwe Rotterdamse hotspot
Pakhuis Santos werd in 1903 in gebruik genomen als koffiepakhuis, op de rand van Katendrecht. Na jaren van restauratie telt het weer helemaal mee als een niet te missen bezienswaardigheid. Zeker met de moderne bovenste verdiepingen die extra op het gebouw werden gezet. Dankzij een fraaie stenen balustrade rondom het oorspronkelijke dak lijken die als een gouden kroon boven de rest van het gebouw te zweven.
Metrostation Rijnhaven stopt er bijna voor de deur. En nog geen kilometer verderop ligt een andere eyecatcher, die op 15 mei van dit jaar de deuren opende: kunst- en immigratiemuseum Fenix. Katendrecht was ooit één van de eerste China Towns in Europa. De laatste jaren is deze historische wijk aan de Rijnhaven een hippe hotspot geworden, vol leuke eettentjes en terrasjes. Daar past het Nederlands Fotomuseum helemaal tussen.

Droom van baksteen en staal
Binnen stap je in enorme ruimtes vol baksteen en staal. Ruw en industrieel, maar ook vol licht. Dat komt mede door de centrale trappenpartij, waardoorheen licht via het glazen dak van boven tot helemaal beneden schijnt. Maar ook met genoeg schaduw als je wat verder van deze trappenruimte komt, om veilig lichtgevoelige foto's en objecten te tonen.
Al met al een fraaie achtergrond voor de vele foto's uit de fotocollectie van het Nederlands Fotomuseum, waaronder de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. En natuurlijk voor de vele wisseltentoonstellingen die hier gaan komen. Ook tof: door die open trappenruimte vang je straks alvast een glimp op van wat er op de volgende verdieping te zien is.

Darkroom
Foto's zijn niet het enige wat je in Pakhuis Santos gaat zien. Er komen ateliers, waar je door grote ramen mensen aan het werk kunt zien om bijvoorbeeld foto's te restaureren. Want net als bij schilderijen heeft de tijd ook invloed op foto's. Ruimtes voor lezingen en cursussen. En zelfs een darkroom, die je kunt huren om je eigen fotorolletjes te ontwikkelen. Analoog schieten in plaats van digitaal is namelijk ook weer helemaal hot!
Wist je trouwens al dat het Nederlans Fotomuseum één van de grootste museumcollecties van Nederland heeft? Het museum bewaart miljoenen foto's en foto-objecten, de erfenis van fotografisch Nederland. Ook dit depot komt naar Pakhuis Santos. Net als bij de ateliers kun je hier door glazen wanden naar binnen gluren! En het maakt het voor het museum makkelijker om kwetsbare topstukken uit hun archief toch af en toe een korte tijd te laten zien in de expositieruimtes.

Gratis rondkijken op de begane grond
De begane grond kun je straks gratis bezoeken. Hier komt een bibliotheek over fotografie, een museum- en fotoboekenwinkel en horeca. Even een kopje koffie drinken op deze historische plek kan straks dus ook zonder ticket voor het museum. Verder vind je er natuurlijk ook de balie met tickets voor het museum.
Ben je benieuwd naar wat er komt in die gouden 'kroon', die boven het gebouw lijkt te zweven en de achtste en hoogste verdieping verbergt? Daar komen appartementen voor toeristen, straks misschien wel de slaapplek met het mooiste uitzicht van Rotterdam. En hé, je verblijft boven een museum, hoe tof is dat?
Eregalerij on Tour
Eén van de vaste exposities in het Nederlands Fotomuseum is de Eregalerij van de Nederlandse fotografie, waarin 99 iconische foto's je meenemen door de fotografie in Nederland van 1842 tot nu. En heel gaaf: tijdens de verhuizing gaan een aantal van deze foto's op reis naar tien andere locaties in Nederland, tijdens Eregalerij on Tour. De aftrap vond plaats bij het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar je de foto Spoorbrug over de Lek, Culemborg (1868) van Pieter Oosterhuis kunt bewonderen. Ook al te zien: de foto Societies (2018) van Stacii Samidin in het Klooster Oude Noorden in Rotterdam. Wie weet komt er zo'n beroemde foto binnenkort ergens bij jou in de buurt!
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2025-05-22 14:31:00 · Gepubliceerd: 23 mei 2025 - 4