Licht in het donker

Expositie over de rol van Philips in Kamp Vught tijdens WOII

Alle mogelijke informatie over het Bevrijdingsmuseum Redactioneel door

archief oud artikel 18 januari 2006 Groesbeek, Gelderland In de expositie 'Licht in het Donker: Het Philips-Kommando' wordt een beeld gegeven van een unieke vorm van industriële tewerkstelling van gevangenen binnen het prikkeldraad van het Kamp Vught. Van 18 januari tot en met 18 april is deze tentoonstelling te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De opbouw, groei, bloei en neergang van de werkplaats en van het Philips-Kommando zijn in 'Licht in het donker' verbeeld. Interessante voorwerpen zijn speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen gekregen van oud-gevangenen en hun nabestaanden. Sommige foto's, tekeningen en voorwerpen zijn voor het eerst te zien. De dilemma's van de multinational Philips in de tijd van de Tweede Wereldoorlog worden in de tentoonstelling nader belicht. Directeur Frits Philips zei na de oorlog dat het werk in Vught zijn merkwaardigste activiteit was tijdens de bezetting. Daarnaast wordt duidelijk dat dankzij Philips het bestaan van de betrokken gevangenen is verzacht.

Leven en overleven

Begin 1943 heeft de Philips-directie na lange aarzeling gevolg gegeven aan het dringende verzoek uit 'Berlijn' om in het concentratiekamp de Speciale Werkplaats B677 te vestigen. Philips probeerde zoveel mogelijk gevangenen, mannen en vrouwen, joden en niet-joden, aan werk te helpen. In een relatief veilige omgeving maakten zij onder meer radiotoestellen, knijpkatten en scheerapparaten. Voor anderen werd werk bedacht op een Rekenkamer, Schrijfkamer of Tekenkamer. Jonge joodse vrouwen konden worden ingezet onder het voorwendsel dat alleen zij over het vereiste 'Fingerspitzengefühl' beschikten voor het maken van 'kriegswichtige' radiobuizen. Werken in het Philips-Kommando heeft voor de 600 joodse gevangenen lange tijd vrijstelling betekend van transporten. Toen zij toch in juni 1944 werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, werden zij niet voor de gaskamers geselecteerd. Na korte tijd zijn zij vanuit andere kampen als 'Philips Facharbeiter' tewerkgesteld bij bedrijven in Reichenbach. Bijna 400 van de 500 gedeporteerde joodse Philips-medewerkers hebben zo de oorlog overleefd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 januari 2006 - 1785