Nationale Voorleesdagen 2006

Informatie over de Nationale Voorleesdagen 2006. |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Echte filmhelden lezen voor

26 januari 2006 Udenhout, Noord-Brabant Veel plezier, een goede ontwikkeling van de woordenschat en spannende verhalen: vanaf 31 januari beginnen de Nationale Voorleesdagen 2006. Dit jaar is het thema filmhelden, zoals Birgit Schuurman en Antonie kamerling, maar zelfs de burgemeester en brandweercommandanten lezen verhalen voor.

Op de leesstoel

Dit jaar vinden voor de derde keer de Nationale Voorleesdagen plaats. Op 31 januari is de landelijke aftrap met het Nationale Voorleesontbijt. Prinses Laurentien leest die dag samen met acteur Noah Valentijn voor uit het prentenboek van het jaar: ‘Dat ben jij Kiki!’ in kinderdagverblijf Het Meeuwennest in Zoetermeer. Omdat het thema dit jaar Filmhelden is, lezen bekende filmsterren twaalf dagen lang voor. Zoals Birgit Schuurman, Antonie Kamerling en Thijs Romer. Daarnaast ondersteunen ruim 55 leden van de Tweede Kamer dit initiatief en gaan een aantal van hen ook echt voorlezen. En in verschillende gemeenten gaan zelfs de burgemeesters en brandweercommandanten op de leesstoel zitten.

'Dat ben jij, Kiki!'

De Nationale Voorleesdagen zijn bedoeld om het voorlezen te bevorderen. Voor kinderen die zelf nog niet kunnen lezen is het heel belangrijk. Naast het feit dat het erg leuk is, bevordert en vergroot het de woordenschat en wordt de fantasie geprikkeld. Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) organiseert de Nationale Voorleesdagen op initiatief van Stichting Lezen. Het boek van het jaar ‘Dat ben jij Kiki!’ staat centraal in 2006.

Verschillende bibliotheken organiseren voorleesuurtjes, activiteiten en presentaties. Zoals in bibliotheek Udenhout waar een voorleesontbijt wordt georganiseerd met het thema ‘Naar bed gaan’. Het boek ‘En nu lekker slapen’ van Amy Hest staat centraal. Dit boek gaat over het beertje Sam die niet wil gaan slapen. Mama beer heeft al voorgelezen, alle knuffels in bed gelegd. Maar het belangrijkste is ze vergeten……. In de bibliotheek in Berkel-Enschot is er het peuterproject ‘Het huis van Muis’ en in Lyndacker staan de boeken van Guido van Genechten centraal. Maar ook op scholen en kinderopvangcentra door heel Nederland wordt er voorgelezen. Zoals op Basisschool St. Janschool in Amsterdam. Hier leest de korpschef van de politie Amsterdam voor en Milouska Meulens, bekend van het Jeugdjournaal. Kinderdagverblijf Balou in Rotterdam wordt verrast met een voorleesbezoek van het LPF Kamerlid Joao Varela.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-01-26 21:02:10 - 1197