Veelzijdig kunstenaar

Rembrandt naast schilder ook etser en tekenaar

Alles over Rembrandt en het Rembrandthuis in Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 15 maart 2006 Amsterdam, Noord-Holland De grootmeester Rembrandt staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende schilderijen, ook tekeningen en etsen heeft hij in grote getale gemaakt. Het Rembrandthuis in Amsterdam toont een collectie van de bijna driehonderd etsen van Rembrandt. In het Rijksmuseum in Amsterdam kunt u zijn tekeningen zien in een duo-voorstelling. Het eerste deel gaat over Rembrandt als verteller, deel twee als Rembrandt als waarnemer.

De etser

Rembrandt heeft zich gedurende bijna heel zijn actieve leven serieus bezig gehouden met de prentkunst, tijdens de vroege periode als beginnend kunstenaar, maar ook later als succesvol meester in Amsterdam. Naast een groot oeuvre van schilderijen en tekeningen vervaardigde hij zo'n 290 prenten. Rembrandt verwierf tijdens zijn leven al Europese bekendheid, juist door zijn grafische werk, dat vanwege de reproduceerbaarheid een veel grotere verspreiding kende dan zijn schilderijen of tekeningen. Rembrandts ongedwongen lijnvoering, het unieke diepe zwart in veel van zijn etsen en zijn meesterlijk gebruik van de droge naaldtechniek waren toen al geliefd en zijn werk was veelgezocht door prentenverzamelaars in zijn tijd. Veel van zijn etsen zijn van 10 juli tot en met 3 september in het Rembrandthuis in Amsterdam te zien.

Alle tekeningen

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont in twee afleveringen alle 60 tekeningen van Rembrandt die het museum rijk is. In het eerste deel, de Verteller, van 11 augustus tot en met 11 oktober, is Rembrandt te zien als eigenzinnig verteller van vooral bijbelse taferelen. Van 14 oktober tot en met 31 december is in het Rijksmuseum het tweede deel van de tentoonstelling te zien. Hierin is te zien hoe Rembrandt de wereld om zich heen in ogenschouw neemt en vastlegt. Met achteloos gemak en tegelijkertijd onvoorstelbare subtiliteit registreert hij de lichtval op het lichaam van een liggende naakte vrouw, maar ook de geconcentreerde aandacht waarmee een jongetje een muntje in zijn broekzak zoekt, weet hij feilloos te karakteriseren. Beide tentoonstelling dagen uit tot het zien van de alledaagse 17de-eeuwse werkelijkheid door de ogen van de grootste tekenaar die de Hollandse Gouden Eeuw heeft voortgebracht.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 maart 2006 - 1809