De Stijl van het Rietveldhuis

Online rondleiding door het Rietveld Schröderhuis |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Belangrijk en uniek icoon in westerse architectuurgeschiedenis

20 april 2006 Utrecht, Utrecht In Utrecht staat het bekende Rietveld Schröderhuis. Dit huis wordt beschouwd als een belangrijk en uniek icoon in de westerse architectuurgeschiedenis. Voor het huis gebruikte de in Utrecht geboren architect Gerrit Rietveld de typische kleuren rood, blauw en geel. Hij ontwierp ook de meubels, die in hetzelfde kleurenschema werden uitgevoerd. Vanaf 2000 mag ook het Rietveld Schröderhuis zich één van de werelderfgoederen van Nederland noemen.

Revolutionair

Het Rietveld Schröderhuis is een spierwitte kubusvormige woning met het leef- en slaapgedeelte op de eerste verdieping. Beneden in het huis rond de centrale hal, bevindt zich de keuken, een studeerkamer, een atelier en een kamer die toen werd gebruikt door de hulp in het huishouden. Er zijn veel ramen en veel open ruimtes te vinden in het huis. Nu lijkt de indeling niet zo bijzonder, maar in de jaren ´20 van de vorige eeuw was een huis als deze een grote doorbraak op het gebied van architectuur en interieur.

Rietveld richtte het huis van mevrouw Schröder ook in. Voor het meubilair gebruikte hij dezelfde kleuren als voor het ontwerp van het pand: kubusvormige meubelstukken in de primaire kleuren blauw, geel en rood. In zijn kleurkeuze was Rietveld beïnvloed door de schildersstroming De Stijl. Maar de manier waarop hij zijn kleuren toepaste, week af van de Stijl. Rietveld gebruikte, in tegenstelling tot de bekende 'Stijl' schilder Piet Mondriaan, geen overlappende kleurvlakken.

Utrechts Centraal Museum

Het Rietveld Schröderhuis (Prins Hendriklaan 50) ligt in Utrecht-Oost, vlakbij het Wilhelminapark. Het Ticket Office vindt u direct naast het Rietveld Schröderhuis, Prins Hendriklaan 50a. Bezichtiging is mogelijk, maar alleen in combinatie met een rondleiding. Ook beschikt het museum over een grote collectie meubelen van de hand van Gerrit Rietveld.

In opdracht

De welgestelde weduwe Truus Schröder Schräder gaf Gerrit Rietveld (1888 tot 1964) in 1924 de opdracht tot het ontwerpen van een huis in de Utrechtse Schildersbuurt. Dat ontwerp heeft de architect Rietveld het meest beroemd gemaakt. De architect kreeg van Schröder de opdracht een huis te ontwerpen met het woongedeelte op de eerste verdieping, veel ramen en een wijds uitzich over de stad. De eisen van de opdrachtgeefster hebben het concept sterk beïnvloed. Rietveld had zijn eigen atelier in het huis van mevrouw Schröder en woonde daar 6 jaar tot hij overleed. Mevrouw Schröder zelf woonde er vanaf 1924 tot haar overlijden in 1985.

Lees meer over De Stijl.

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:28:04 · Gepubliceerd: 2006-04-20 15:11:17 - 16041