Werkpaarden en Dienstmeiden

Overzicht alle tentoonstellingen in het Schielandhuis |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Tentoonstelling Rotterdamse schilder Van Voorden

9 mei 2006 Rotterdam, Zuid-Holland Schilder August W. van Voorden (1881-1921) legde in zijn korte leven veelvuldig het Rotterdamse straatleven en de haven vast. In zijn schilderijen spelen sleperspaarden en dienstmeiden een hoofdrol in het decor van de bedrijvige havenstad. In het Schielandhuis van het Historisch Museum Rotterdam is van 9 mei tot en met 27 augustus een overzicht van zijn werk te zien in de tentoonstelling 'Werkpaarden en Dienstmeiden'.

Mens en dier

In de schilderijen van Van Voorden is vaak herkenbaar waar in Rotterdam zijn voorstellingen spelen. Regelmatig komt de omgeving van de Koningsbrug – beter bekend als de Vierleeuwenbrug – met de Maasbruggen terug. Ook de haven schilderde hij regelmatig. Maar Van Voorden was vooral goed in details. De bonkige sleperspaarden, keuvelende dienstmeiden en kleine details op straat, brengen zijn schilderijen tot leven.

Meer dan stadsgezichten

De Rotterdamse stadsgezichten vormen het hoofdthema in het oeuvre van Van Voorden, maar hij schilderde ook stillevens, (zelf)portretten en landschappen. Naast het werk zijn op de tentoonstelling zijn bovendien de schildersezel, foto’s, diploma’s, prijzen en plakboeken met recensies en artikelen van Van Voorden te zien.

De relatief onbekende August W. van Voorden wordt geboren in 1881 in Kralingen als zoon van een ´verver´. Als hij twaalf jaar is, gaat hij in de leer bij een decorateur/huisschilder om, na de opleiding Beeldende Kunst in Rotterdam, op zijn 21e fulltime kunstenaar te worden. Voor zijn oeuvre ontving de schilder verschillende medailles in zijn leven. Van Voorden overleed op jonge leeftijd aan een nier- of maagaandoening.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-05-09 09:40:30 - 2358