Kunst in 't Hemeltje

Meer informatie over de openingstijden, toegangsprijzen, route en kunstenaars |  
Redactioneel door

Kleine Biënnale slaat haar vleugels uit naar fort 't Hemeltje

23 mei 2006 Utrecht, Utrecht Op 28 mei opent 'de kleine Biënnale' haar deuren. Tot en met 18 juni kunnen kinderen en volwassenen in Fort 't Hemeltje in Houten kennismaken met kwaliteitskunst. In het Zocher Singelplantsoen in Utrecht maakt kunstenaar Hester Oerlemans op 28 mei met ballonnen in één dag een reis door anderhalve eeuw. Met dit beeld wordt 'de kleine Biënnale' geopend.

Afschieten

Na de opening in het Zocher Singelplantsoen, gaan de bezoekers met een speciale bus door naar Fort 't Hemeltje. Organisator van het evenement, Stichting Storm, vroeg twaalf kunstenaars speciaal voor kinderen en volwassenen een kunstwerk of installatie te maken op een fort uit 1877. De kunstenaars gingen hiermee aan het werk en kwamen tot afwisselende dingen. Zo kun je jezelf afschieten door een kanon, je kunt Afrikaans knikkeren met cashewnoten, je kunt je stem door het hele fort laten dreunen of je wordt zelf een ouderwetse kaartenmaken. Daarnaast is er een huis voor vlinders, waarin je zelf een beeldverhaal over het leven van vlinders kunt maken.

't Hemeltje

De kunstenaars maken werk dat de zintuigen en het intellect van kinderen aanspreek. Het fort heeft de kunstenaars geïnspireerd en de militaire geschiedenis van het fort wordt door middel van enkele kunstwerken herdacht. Aangezien het fort niet meer gebruikt wordt voor het oorspronkelijke doel, ligt zijn toekomstige betekenis open. Kunstenaars kapen nu het fort of lenen het uit aan het publiek.

De 'kleine Biënnale' is opgenomen in het juni-programma van Vrede van Utrecht. Vrede van Utrecht organiseert tot en met 2013 in de stad en provincie Utrecht culturele activiteiten, als film, muziek, tentoonstellingen, theater, lezingen en debatten. De rode draad in het nationale en internationale programma is de relatie tussen cultuur en actuele maatschappelijke thema's als migratie, vrede, veiligheid en de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-05-23 10:04:38 - 2486