Tijd slijt in de tuin van het Muiderslot

Concept van de tentoonstelling |  deel via WhatsApp | Recensie door

Beeldententoonstelling haalt verleden naar het heden

24 mei 2006 Muiden, Noord-Holland Naar aanleiding van de heropening van het Muiderslot, waarbij rond de tachtig procent van het slot toegankelijk is voor publiek, is de tentoonstelling 'Tijd Slijt, makers in het gras' georganiseerd. Lila benaderde zeventien kunstenaars zijn door de organisatie om een kunstwerk te maken dat een directe relatie met het Muiderslot heeft. Sommige beelden spreken voor zich, anderen hebben een diepere betekenis.

Amfora

Wie het pittoreske plaatsje Muiden binnenrijdt, ziet al snel het grote Muiderslot opdoemen. Na verschillende smalle straatjes doorkruist te hebben, is het slot bereikt. De beeldententoonstelling in de tuinen van het Muiderslot begint al, hoewel onopvallend, net na de entree. Samen met organisator van de tentoonstelling en kunstenaar Harm Hasenaar, loop ik over een groot @teken dat afgebeeld staat op een gekleurde plaat. Vroeger stond het teken voor Italiaanse maateenheid, de Amfora. "De bedoeling is dat de verschillende lagen van de plaat slijten, naarmate er meer mensen overheen lopen. Elke laag heeft weer een andere kleur," aldus Hasenaar. Zoals bijbehorende bordje verklaart: 'Zo slijt een begrip door de tijd en duikt het weer op in een totaal andere betekenis'.

Eigen werk

We lopen verder en komen onderweg verschillende spraakmakende beelden tegen. Alle voorstellingen zijn voorzien van bordjes, waarop een verklaring van het werk staat. Niet zonder trots laat Hasenaar zijn eigen kunstwerk zien, een tafel die overloopt in een bank. "Vroeger mochten de kinderen niet aan tafel zitten, maar moesten staand eten. Met hen werd niet gesproken. Nu mogen de kinderen aan tafel zitten en meepraten. Alleen wordt er steeds vaker op de bank gegeten met het bord op schoot en wordt er weer niet gesproken met de kinderen."

Misbaksels, heethoofden en halve garen

Twee kunstwerken zijn gebaseerd op het schilderij 'de bakker van Eeklo', dat in het slot hangt. Het schilderij vertelt een legende. "Vroeger kon je bij de bakker van Eeklo terecht als je hoofd je niet beviel. Dit werd dan afgehakt en zolang vervangen door een kool, terwijl je hoofd werd herbakken," vertelt Hasenaar. Als het niet goed ging, had je kans dat je bij de bakker vandaan kwam als een heethoofd, een misbaksel of een halve gare. Een kunstwerk oogt, met haar vijf 'afgehakte' hoofden, een beetje luguber. De vijf hoofden van het kunstwerk zijn van P. C. Hooft, want hij besloot na vijf keer bij de bakker geweest te zijn, dat zijn eigen hoofd er toch wel mee door kon.

Kasteeljuweel

Gelijk met de tentoonstelling wordt het jaarlijkse Kasteeljuweel, een poëziewedstrijd, gehouden voor de kinderen van 12 tot 18 jaar. Dit jaar is het de bedoeling dat de gedichten betrekking op één van de kunstwerken van de tentoonstelling. Op zaterdag 16 september wordt het winnende gedicht bekend gemaakt. De winnaar mag in de tuinen van het Muiderslot het gedicht voordragen, net zoals schrijfster Maria Tesselschade dat zo'n vier eeuwen geleden ook deed. Alle ingezonden gedichten worden later gebundeld in het boekje Kasteeljuweel 2006.

De beeldententoonstelling is tot en met 31 oktober te zien in de tuin van het Muiderslot.

Toegangsprijzen Muiderslot
Volwassenen: € 7,00
Jongeren 4-12 jaar: € 5,00
CJP: € 5,00
Museumkaart: gratis
Basisscholen: € 3,00 (uitsluitend op reservering)
Voortgezet onderwijs 12-18 jaar: € 4,00 (uitsluitend op reservering)

Openingstijden
Van april tot en met oktober:
Maandag tot en met vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur;
Zaterdag, zondag en feestdagen: 12.00 tot 18.00 uur.
Van november tot en met maart: Zaterdag en zondag: 12.00 tot 18.00 uur.

Het Muiderslot werd rond 1280 gebouwd door Graaf Floris V en uitgebreid in de veertiende eeuw. In 1609 werd de dichter, toneel/ en historieschrijver P.C. Hooft (1581-1647) door Prins Maurits benoemd tot slotvoogd en drost van Muiden. Hooft bewoonde het kasteel tot zijn dood in 1647. Vanaf 1895 is het Muiderslot twee keer ingrijpend gerestaureerd. De zalen en vertrekken zijn ingericht met meubelen, schilderijen en voorwerpen uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, zoals het kasteel in de tijd van Hooft er uit heeft gezien. De verdedigingsburcht van het slot is pas sinds dit jaar geopend voor publiek, waardoor bezoekers op eigen gelegenheid grote delen van de Middeleeuwse burcht kunnen betreden. Door deze grote restauratie is nu tachtig procent van het slot toegankelijk voor het publiek.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-05-24 14:53:25 - 3143

Activiteiten Het Muiderslot

Nu te bezoeken

Crying Boys

 
Tot en met 14 november 2021 kun je bij het Muiderslot de fotoserie Crying Boys van fotograaf Noah Valentyn bekijken.

Binnen enkele weken te bezoeken

Workshop verhalend verbeelden


Bij de workshop verhalend verbeelden onderzoek je op welke manieren je verhalen op een schilderij kunt laten zien.

Dierendag tour


Zwommen er haaien in de slotgracht? Wonen er vleermuizen in de torens van het Muiderslot?

Herfstvakantie


Er zijn weer allemaal leuke dingen te doen. Kom schilderen met bladeren, knutselen in het kasteel of . ontmoet echte ridders.

Verjaardag van Amsterdam

 
Hoera! Amsterdam is jarig en wordt 746 jaar! Maarwaarom vieren we dat eigenlijk op het Muiderslot?

Halloween op het Muiderslot

 
De schaduwzijde van het Muiderslot en duistere gebeurtenissen uit het verleden worden