Zanderig sprookje in Apeldoorn

Openingstijden en contact   Redactioneel door

2 juni 2006 Apeldoorn, Gelderland Waant u zich in Indonesië op Zandsculptuur Apeldoorn 2006. In natuurpark Park Berg & Bos vertellen sprookjesachtige dansen, majestueuze paleizen en indrukwekkende architectuur het verhaal van Indonesië. Van 17 juni tot en met 27 augustus zijn de zandsculpturen van zandkunstenaars uit onder andere Rusland, Mexico, Italië en Canada te zien in Apeldoorn.

'Zandcarvers'

Om een zandsculptuur te kunnen maken, is heel wat voorbereiding nodig. Zo is er een speciale zandkorrel nodig in een ruwe vorm. De basis is altijd een massief blok zand waarin de kunstenaars hun figuren 'carven'. Het maken van een beeld van zand is een vak dat wordt beoefend door kunstenaars uit de hele wereld. Ook in Apeldoorn zijn veel internationale 'zandcarvers' aanwezig. Iedere zandkunstenaar heeft eigen gereedschap en een eigen specialisme, maar samen is gewerkt aan een totaalbeeld dat dit jaar de grote verscheidenheid van Indonesië weergeeft.

Cultuur en rituelen

De zandsculpturen laten de diversiteit van de vele eilanden van het Aziatische land zien. Alle verschillende bevolkingsgroepen die op de eilanden wonen, hebben hun eigen cultuur en rituelen. Ook in de sculpturen in Apeldoorn komt dit naar voren: ze laten verschillende taferelen zien die velen in het echt mogelijk nog nooit hebben gezien. Om het speciale gevoel van Indonesië te versterken, zijn de zandsculpturen geplaatst in een grote tent en magisch verlicht.

Gamelan

De trancedansen, het Wayang-schaduwpoppenspel en de neustussenschotten horen bij het verhaal over Indonesië. Om dit land optimaal tot leven te laten komen, klinkt op de achtergrond gamelan-muziek. Daarnaast is bij elk sculptuur via een druk op de knop in verschillende talen extra informatie te krijgen. Kinderen kunnen meedoen aan een prijsvraag of een wandeling maken, waarin verschillende vragen worden beantwoord. Buiten is er bovendien een zandworkshop over sculpturen maken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-06-01 14:33:06 - 5550