1
Voor het volledige programma tijdens de Zesdaagse.   Redactioneel door

archief oud artikel 15 oktober 2004 Amsterdam, Noord-Holland Maandag 18 oktober is het zover. De twaalfde zesdaagse van Amsterdam gaat van start. In het Velodrome in Amsterdam doen veel verschillende bekende nationale en internationale wielrenners mee aan het evenement. Daar horen verschillende Olypisch- en wereldkampioenen bij. De liefhebbers van de wielrensport kunnen hun hart ophalen.

Kampioenen spelen tegen kampioenen. Dat maakt de Zesdaagse naar alle waarschijnlijkheid erg spannend. Een aantal Nederlandse bekenden zijn Robert Slippens, Danny Stam, Max van Heeswijk, Matthé Pronk, Stefan van Dijk. Natuurlijk kunnen de buitenlanders niet achterblijven. Daarom moeten onze landgenoten het opnemen tegen namen als René Wolf, Scott McGrory, Marco Marvulli, Frank Vandenbroucke en Matthew Gillmore.

De voorzitter van het NOC-NSF Erica Terpstra zal het startschot voor de 12e Zesdaagse van Amsterdam in het Velodrome lossen. Soms is het ook tijd voor ontspanning. Daarom worden duels afgewisseld met verschillende optredens van artiesten. Daaronder vallen het Zwanenkoor, Gerard Joling en Wolter Kroes. Ook DJ Rick van der Kroon zal zorgen voor vermaak.

De Zesdaagse bestaat al heel lang. Pas in 1932 is de eerste Zesdaagse in Amsterdam verreden. Amerika is met de ‘Six’ begonnen. Zes dagen en zes nachten fietsen leek hun wel wat. Een aantal Engelse ‘Zesdaagse’-renners trok in 1895 naar New York voor de allereerste Zesdaagse. Ze sliepen zo min mogelijk, want wie ging slapen, verloor kostbare rondes. De renners reden nog individueel en niet met koppels. In 1899 is besloten om met koppels te gaan rijden. Dat gebeurt nu nog steeds zo.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2004-10-15 13:41:39 - 1037