Focus Marokko in het Wereldmuseum Rotterdam

Reizende tentoonstelling |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

29 september 2006 Rotterdam, Zuid-Holland Vanaf 5 oktober 2006 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam Focus Marokko: twee tentoonstellingen, een speciaal onderwijsprogramma, een evenementenprogramma en een informatieve website. Focus Marokko belicht de cultuurhistorische achtergronden van deze hedendaagse kunst en geeft een beeld van de rijke culturele traditie van Marokko.

Twee tentoonstellingen

De twee tentoonstellingen staan tot eind januari in het Wereldmuseum. De ene tentoonstelling laat bijzondere voorwerpen uit Marokkaanse musea zien samen met de eigen Marokkaanse collectie van het Wereldmuseum, Zoals aardewerk uit Fez, sieraden, textiel, muziekinstrumenten en een maquette van een kashba uit Zuid-Marokko. Musea in Nederland kunnen vanaf februari 2007 deze voorwerpen bruiklenen. Daarnaast is er een reizende tentoonstelling die speciaal bestemd is voor gemeentehuizen, culturele instellingen, bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties. Vanaf januari 2007 is uitleen van deze tentoonstelling mogelijk. De reizende tentoonstelling is samengesteld rond de thema’s: gastvrijheid, 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Marokko, Marokko als kruispunt van culturen, muziek en de hoogtepunten van kunst en ambacht.

Onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs ontwikkelt het museum een speciaal programma bij de reizende tentoonstelling. Docenten en leerlingen kunnen vanaf oktober voorbereidende opdrachten en kijkwijzers voor tentoonstellingsbezoek downloaden vanaf de site van Focus Marokko. Ook is er een korte film over de geschiedenis, cultuur en muziek van Marokko te bestellen. Hieraan werken bekende Marokkaanse Nederlanders mee.

Evenementen

Vanaf 4 oktober organiseert Theater de Evenaar een programma met onder andere concerten van de beroemde Marokkaanse luitspeler Saïd Chraïbi. Hij geeft een soloconcert en verzorgt daarnaast twee optredens met het Nederlandse Yuri Honing trio.

Samenwerking

Het Wereldmuseum Rotterdam is initiatiefnemer en coördinator van dit landelijke project. Focus Marokko is tot stand gekomen in afstemming met het Ministerie van OCW in Nederland en het Marokkaanse Ministerie van Cultuur. In Marokko zijn musea en culturele organisaties partner bij het project. In Nederland zijn dat vertegenwoordigers vanuit de museumwereld, de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap, het wetenschappelijk onderwijs en het bedrijfsleven.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-09-29 12:35:12 - 2433