Niet doorvertellen!

Industrion |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

20 november 2006 Kerkrade, Limburg Deze week gaat de film Casino Royale in première. Als er één filmpersonage bekent is van geheime informatie en bijbehorende trucjes dan is het wel James Bond. De talloze technische snufjes die bedacht zijn om het werk van spionnen en geheimagenten makkelijker te maken worden getoond in het Industrion. Tot en met 7 januari presenteert de tentoonstelling 'Top Secret' moderne en historische techniek die ingezet wordt bij spionage, zowel in fictie als in realiteit.

Spionagetechnieken

Vanaf het begin van de geschiedenis proberen mensen voordelen te behalen en hun macht te vergroten door het vergaren van geheime informatie. In de loop der tijd hebben geheime diensten als de Stasi, de CIA, maar ook de Nederlandse AIVD vele trucjes bedacht om onopvallend kennis te verzamelen of tegenstanders uit te schakelen. Alledaagse gebruiksvoorwerpen veranderen in afluisterapparatuur, informatiedragers of gevaarlijke wapens. Moderne technieken veranderen een tandpastatube in een opbergplaats voor een landkaart, laten springstof verdwijnen in een aardappel of een mes in een lippenstift. Deze spionagetechnieken zijn met vele anderen terug te vinden in de tentoonstelling.

Niet zonder gevolgen

Ook enkele van de gadgets die we kennen uit het laboratorium van Bonds persoonlijke techneut Q zijn te bekijken op de tentoonstelling, waaronder de op afstand bestuurbare BMW 740iL uit 'Tomorrow never dies'. Hoewel James Bond altijd heelhuids en in de armen van een mooie Bondgirl het einde van het verhaal haalt, lopen de levens van veel echte spionnen vaak niet zo goed af. Top Secret toont daarom niet alleen reële en fictieve spionage apparatuur, de tentoonstelling is ook een eerbetoon aan het spionagevak en haar beroemde vertegenwoordigers.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-11-20 09:40:05 - 1481