Kerst met de Oranjes

Paleis Het Loo |  
Redactioneel door

13 december 2006 Apeldoorn, Gelderland De vele bewoners van Paleis het Loo vierden elk jaar kerst op hun eigen wijze. Met eigen servies, persoonlijk gedecoreerde kerstboom en vele versieringen. De presentatie 'Kerstmis op Paleis Het Loo' toont van 19 december 2006 t/m 7 januari 2007 drie eeuwen feest. Naast kijken is er de mogelijkheid om zelf decoratietechnieken te leren en verzorgd organist Sander van Marion een optreden in de kapel van het paleis op 19 december.

Drie eeuwen kerstfeest

Driehonderd jaar kersfeest aan het hof is uitgestald op de authentiek gedekte kerstafels. De paleisvertrekken hangen vol met guirlandes, dennengroen en vele planten afkomstig uit de kassen en de Oranjerie van Paleis het Loo. Zowel binnen als uiten het paleis staan kerstbomen in verschillende stijlen. De boom van prins Hendrik hangt naar Scandinavisch gebruik vol met natuurlijke materialen als vruchten, strofiguren en zandkoekjes De zilveren kerstballen en slingers van Koningin Wilhelmina zijn nog altijd bewaard gebleven en sieren een kleine dennenboom.

Demonstraties kerstversiering

Tijdens de tentoonstelling is te zien dat de Tuindienst van het paleis bezig is geweest om de vele vertrekken te voorzien van kerstversiering. Weken is men bezig geweest om de vele guirlandes van dennengroen en de tafelversieringen te maken. Van 19 t/m 24 december krijgt de bezoeker de mogelijkheid om de technieken te leren van de Tuindienst. De demonstraties ‘Kerstversiering maken’ vinden plaats in het Stallencomplex, tijdens de openingsuren van het museum.

Kerstconcert in de kapel

Op 19 december bespeelt de bekende organist Sander van Marion het kapelorgel van Paleis het Loo. Van Marion viert zijn 50-jarig jubileum dit jaar met een tour door het hele land. In dezelfde ruimte waar ook de doopdiensten plaats vinden van de kleinkinderen van HM de Koningin en HKH prinses Margriet kan de bezoeker luisteren naar een kort concert. De uitvoeringen zijn op vertoon van een geldig entreebewijs van paleis het Loo gratis bij te wonen en starten om 12.00, 14.30 en 16.00 uur.

Omdat er per concert maar een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar zijn is het noodzakelijk om zitplaatsen te reserveren. Dit kan tijdens kantooruren via telefoonnummer 055-5772448 of info@paleishetloo.nl. Met een geldig entreebewijs van Paleis Het Loo kan de bezoeker eventueel beschikbare kaarten op de dag zelf ophalen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-12-13 11:38:26 - 1430