Rotterdamse bouwkunst in de schijnwerpers

Complete programma |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

15 januari 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Wie momenteel door Rotterdam rijdt ziet de Erasmusbrug paars verlicht. Dit markeert de start van 'Rotterdam 2007 City of Architecture'. In de loop van het jaar krijgen ook de andere gebouwen een paarse gloed. Dit is maar een van de vele activiteiten die in 2007 de architectuur van de Maasstad in de schijnwerpers zetten.

De gevolgen van het bombardement

Een jaar lang biedt Rotterdam tentoonstellingen, evenementen, excursies en een audiotour langs 40 hoogtepunten. Dit alles om de architectuur van deze stad onder de aandacht te brengen. De moderne bouwstijlen is een gevolg van het bombardement op Rotterdam van 1940. Het project 'De Brandgrens' herdenkt dit op 14 mei. Honderden lichtbundels visualiseren dan het belangrijke moment uit de geschiedenis van de stad.

Paars licht

De Erasmusbrug is de eerste in een reeks van veertig bijzondere Rotterdamse gebouwen die in de schijnwerpers staan. Dit is onderdeel van Sites & Stories, dat kenmerkende details door middel van paarse kleurvlakken 'uitvergroot'. Verder bestaat het programma uit een audiotour en programmering in deze gebouwen. De audiotour is een zwerftocht door de stad in combinatie met geluidsfragmenten. Vanaf april is deze tour beschikbaar. In en rond de veertig panden is een programma opgesteld, van rondleidingen op plekken die normaal gesproken verboden terrein zijn tot toneel op locatie. Speciaal voor kinderen zijn de Stad- en fantasiekaarten gemaakt, hiermee verandert bijvoorbeeld de Euromast in een draaimolen. Voor iets oudere kinderen is er Stars in Architecture: een Nederlandstalig boekje met informatie over de gebouwen van Sites & Stories.

Het hele jaar door architectuur

Verder organiseert Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) verschillende tentoonstellingen in het teken van Rotterdam 2007. Later dit jaar volgen nog de manifestatie WiMBY! rond het nieuwe vrijetijds- en recreatiepark Heerlijk Hoogvliet en de fantasiebouwwerken van de Follydock Expo. De derde editie van de Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam heeft als thema POWER: producing the contemporary city. Hiermee staat de organisatie stil bij de verstedelijking van de wereld, de centrale vraag is hierbij: "hoe en door wie wordt de hedendaagse stad gemaakt?"

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-01-15 14:57:09 - 2336