De haven: slagader van Rotterdam

Meer informatie over de Rotterdamse haven | Redactioneel door

2 februari 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Schepen, hijskranen, rokende fabriekspijpen maar ook natuur. In de Rotterdamse haven is van alles te zien. Hoewel het geen toeristische trekpleister lijkt, is er wel degelijk van alles te beleven in de grootste haven van Europa. De slagader van Rotterdam bruist.

’s Werelds grootste zeehaven heeft de Maasstad niet meer. Die titel ging begin vorig jaar over naar de Chinese stad Sjanghai. Desondanks is het nog steeds de grootste haven van Europa. Klein is het gebied rond de Rotterdamse havens dan ook allerminst te noemen: 10.500 hectare. Andere cijfers zijn net zo indrukwekkend. Zo ligt er bijvoorbeeld 1500 kilometer aan pijpleidingen.

Rondvaart

Alleen dat feit is al een reden een bezoek te brengen aan het uitgestrekte havengebied. Eén van de bekendste rederijen die toeristen de haven laten zien is Spido. Het bedrijf biedt rondvaarten in alle soorten en maten, bijvoorbeeld de tocht die elke woensdagmiddag plaatsvindt. “Uitgebreid genieten van Rotterdam als wereldstad én wereldhaven kan tijdens deze speciale woensdagmiddag-rondvaart. De tocht voert tot in het indrukwekkende Botlekgebied, zodat u een groot deel van de bedrijvige haven aan u voorbij ziet trekken”, meldt de onderneming trots op haar website. Ook andere rederijen als Thor en Hafland verzorgen vaartochten. Een andere mogelijkheid is om met de bus een trip over het haventerrein te maken. Het jubilerende Havenbedrijf organiseert iedere laatste vrijdag van de maand rondleidingen door de haven.

Feestjes

Het Havenbedrijf heeft een expositie vanwege haar 75-jarig bestaan. De fototentoonstelling toont het werk en de werknemers van het bedrijf in de afgelopen driekwart eeuw. Van 18 augustus tot 28 oktober is de expositie te zien in Las Palmas Cultuur op de Wilhelminapier. Een andere verjaardag is die van de Wereldhavendagen. Ze bestaan inmiddels al weer dertig jaar. Op 7, 8 en 9 september wordt er aan dat feit uitgebreid aandacht besteed. Wat er precies gaat gebeuren op de jubileumeditie is nog niet bekend.

VOC-kaarten

Geschiedenisliefhebbers die meer nautisch plezier willen hebben, kunnen naar het Maritiem Museum. Daar liggen aloude kaarten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op de tentoonstelling VOC-kaarten boven water. De kaarten zijn afkomstig van het Corpus Christi College uit Oxford. Bezoekers die meer willen weten over de haven moeten wachten tot 3 maart. Dan begint ‘MainPort Live - voel het ritme van de Rotterdamse haven’. Een tentoonstelling over de haven vol licht en geluid.

Wie over de A15 langs de rokende fabriekspijpen naar de Maasvlakte rijdt zou misschien geen natuur verwachten. Toch is het er wel degelijk. Het Groene Strand, het Oostvoornse Meer en de aangrenzende Westplaat zijn rustige natuurgebieden in het zo bedrijvige havengebied. Lekker uitwaaien kan, hoe onverwachts, óók in de Botlek.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-01-31 14:58:34 - 648