Licht in de duisternis

Bezoekersinformatie Redactioneel door

archief oud artikel 5 februari 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Licht trekt de aandacht. Het is dus niet verwonderlijk dat verlichting van gebouwen de afgelopen honderd jaar steeds belangrijker is geworden. Echt donker is het ondertussen bijna nergens meer. De tentoonstelling 'Architectuur van nacht - Schitterende gebouwen' laat hier voorbeelden van zien. Tot 6 mei 2007 toont het Nederlands Architectuurinstituut(NAi) in Rotterdam de invloed van kunstlicht op de beleving van architectuur.

Toen was er licht...

De nachtelijke uitstraling van een gebouw krijgt meer en meer de aandacht. Architecten maken zelfs al speciale ontwerpen voor de nachtelijke presentatie van het gebouw. Ontwikkelingen in de lichttechniek zorgen voor verrassende mogelijkheden. De tentoonstelling 'Architectuur van de nacht - Schitterende gebouwen' laat zien hoe het gebruik van licht de architectuur en onze beleving ervan heeft veranderd.

Kunst en kitsch

De komst van de gloeilamp en elektriciteit maakte ruim honderd jaar geleden kunstlicht mogelijk. Met de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs werd nachtverlichting voor een groot publiek zichtbaar. De kunstzinnige en aandachttrekkende kenmerken van licht werden al snel erkend en gebruikt. Nederlandse voorbeelden zijn de Van Nelle-fabriek (1931) in Rotterdam en De Volharding (1929) in Den Haag. In de jaren zeventig raakte gevelverlichting ingeburgerd als een onderdeel van het nachtelijke kunstlicht. De grote wereldsteden zijn tegenwoordig ook 's nachts bakens van licht, al is dat niet altijd even kunstzinnig. De ontwikkelingen van kunstlicht in de architectuur gaan in ieder geval onverminderd door.

Licht ter discussie

Het hart van de tentoonstelling zijn de verlichte maquettes in een verduisterde ruimte. Verder ziet de bezoeker lichtontwerptekeningen, nachtfoto's en collages van in het donker gemaakte ansichtkaarten. Alle uitingen vertellen de geschiedenis van de invloed van kunstlicht op onze nachtelijke beleving van architectuur. Het NAi wil ook de discussie over de schoonheid van licht aanwakkeren: "Onze opvattingen over wat we mooi vinden, zijn aan verandering onderhevig. Bovendien hebben we steeds weer andere ideeën over de veiligheid die licht ons geeft, de invloed van licht op ons bioritme, de milieuvervuiling veroorzaakt door licht en het dreigende energietekort. De tentoonstelling laat ook deze aspecten zien".

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-02-01 17:23:02 - 4567