Met de klompen aan op pad

Download een route |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

12 februari 2007 De klompen kunnen uit de kast. Landschapsbeheer Utrecht zet namelijk de oude voetpaden weer op de kaart met de Klompenpaden. Deze tochten brengen de wandelaar langs de historische wegen in het agrarische gebied. De kleine weggetjes vragen om klompen aan de voeten. Met de lente in zicht een mooie gelegenheid om de natuur in te trekken.

Historisch landschap

Historische voetpaden zijn zichtbare overblijfselen van vervlogen tijden. Voorbeelden hiervan zijn kerkenpaden, jaagpaden, tiendwegen en hessenwegen. In de loop der tijd hebben de paden hun functie verloren en raakten onzichtbaar. Met deze klompenpaden, langs boerenland, landgoederen en andere bezienswaardigheden, kunnen de wandelaars op ontdekkingstocht. Landschapsbeheer Utrecht: "Als groene linten in het landschap zijn voetpaden ecologisch, recreatief en cultuurhistorisch interessant."

Buitengebied

De afgelopen jaren zijn er geleidelijk meer en meer paden hersteld en in kaart gebracht. "Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Daarnaast is de combinatie natuur en cultuurhistorie interessant voor recreanten", aldus Landschapsbeheer Utrecht. Onder andere in de plaatsen Woudenberg, Soest, Eemnes en Renswoude starten er tochten. De lengte van de paden ligt tussen de 3 en 15 kilometer. Klompenpaden gaan zoveel mogelijk via onverharde paden door het buitengebied en zijn daarom meestal niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. De markering van de rondwandelingen is in de vorm van gekleurde klompen.

Betrokkenheid omwonenden

Deze klompenpaden zijn in samenwerking met de omliggende gemeenten, landgoedeigenaren, agrariërs en vele vrijwilligers tot stand gekomen. Door hun kennis van mooie plekken en streekhistorie leveren de omwonenden een bijdrage. De routes van de Klompenpaden zijn gratis te downloaden van de website van Landschapsbeheer Utrecht. De plaatselijke VVV-kantoren bieden de routes ter betaling aan.

De Klompenpaden bestaan uit de volgende routes:
Aderwinkelpad (12 km): Wapen van Rijsenburg te Driebergen.
Breeschoterpad (6 km): Restaurant De Dennen te Renswoude.
Broekerpad (5 km): NH Kerk te Scherpenzeel.
Daatselaarsepad (14 km): Restaurant De Dennen te Renswoude.
Dashorsterpad (12,5 km): Partycentrum Schimmel te Woudenberg.
Het Derde Erf (5/9 km): Boerderij Het Derde Erf te Soest.
Nesserpadpad (10 km): Parkeerplaats Oude Haven te Eemnes.
Oudenhorsterpad (6 km): Partycentrum Schimmel te Woudenberg.
Schutpad (2,5/3,5 km): Leusderbroekerweg te Leusden-Zuid (geen brochure).
Snorrenhoefpad (9 km): Café-restaurant de Roskam te Achterveld.
Vredelantsepad (11 km): Dorpshuis te Vreeland.

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2007-02-12 12:36:32 - 7717