Beroemde Nederlanders getekend

Bezoekersinformatie Schielandhuis | Redactioneel door

19 februari 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Waar zie je allemaal bekende Nederlanders bij elkaar? Juist, op de nieuwe tentoonstelling 'Bekende Nederlanders' van Atlas Van Stolk in Museum Het Schielandhuis te Rotterdam. Daar hangen de werken van tekenaar Paul van der Steen tot en met 28 mei 2007 aan de muur. Van comedian Jörgen Raymann tot burgemeester van Almere en oud-minister Annemarie Jorritsma, van schrijver Harry Mulisch tot premier Jan-Peter Balkenende.

Het Nederlandse volk ziet ze graag, die BN'ers. Waar een beroemdheid is, is publiek aanwezig. Het is soms niet echt makkelijk om bekende Nederlanders live te zien, ze te spreken is nog moeilijker. De oplossing voor dat probleem ligt gedeeltelijk in het Schielandhuis in Rotterdam. De tekeningen van Paul van der Steen zijn misschien net zo het bezichtigen waard als de prominenten zelf.

Phillip Freriks

In het Rotterdamse museum hangen er vele, getekend door de in Deventer geboren kunstenaar. Zo zijn er tekeningen te zien van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold, de vermoorde columnist Theo van Gogh, de nieuwe minister van Onderwijs Ronald Plasterk, maar ook schrijver Jan Siebelink, nieuwslezer Philip Freriks en comedian Jörgen Raymann. En dat is nog maar een fractie van de tekeningen die in het museum van de havenstad te bekijken zijn.

Opzij

“Aanleiding voor de tentoonstelling is de verwerving van de tekeningen die Paul van der Steen maakte voor het maandblad Opzij. Ruim honderd bekende Nederlandse mannen werden door Ciska Dresselhuis langs de feministische meetlat gelegd en aan de tand gevoeld over onderwerpen als carrière, verdeling van zorg en huishouden”, rept het Schielandhuis in haar persbericht. Volgens het museum legde de tekenaar de typerende trekken en ijdelheden van de BN'ers haarscherp vast, zonder de waardigheid van de persoon aan te tasten.

Affiches

Overigens zijn er op de tentoonstelling ook spotprenten, affiches en andere portretten van beroemdheden door de eeuwen heen te zien. Het museum put uit de grote collecties spotprenten en (politieke) tekeningen van kunstenaars als Louis Raemakers, Piet van der Hem en Siegfried Woldhek. Zij tekenden de tekeningen én de BN'ers.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-02-19 14:45:25 - 224