Bloemenpracht in en rond paleis

Paleis Het Loo |  
Redactioneel door

4 april 2007 Apeldoorn, Gelderland Tulp, anjer, rododendron of azalea: bloemen zijn altijd belangrijk geweest voor de bewoners van Paleis Het Loo. Deze traditie krijgt momenteel vorm met de expositie ‘Het Loo in bloei! vazenpracht en bloemenweelde in paleis en tuin’. Tot 1 juli 2007 geven voorjaar- en zomerbloeiers, bloemstukken en gevulde terracottapotten het paleis in Apeldoorn kleur en geur.

Liefde voor bloemen

Prinses Mary, de vrouw van stadhouder Willem III was dol op bloemen. De stichter van paleis Het Loo gaf de tuinlieden daarom opdracht elke dag te zorgen voor verse bloemen in de vertrekken. De bewoners die volgden, zoals Lodewijk Napoleon en koningin Wilhelmina, namen deze traditie graag over. Het paleismuseum maakte de bloemstukken tot vaste inrichting van de ruimten. Voor ‘Het Loo in bloei! vazenpracht en bloemenweelde’ haalde het museum bloemenhouders uit de 19e en 20ste eeuw van zolder. "Dit zijn vazen van glas, zilver, ceramiek of metaal, heel verschillende bloemenmanden en rijk versierde tafels met ingebouwde plantenbakken", vertelt de organisatie.

Bloemenzee

Naast het interieur is ook de tuin een zee van bloemen. De komende maanden laten de voorjaars- en zomerbloemen zich niet onbetuigd. Bijvoorbeeld de tulp, anemoon, ranonkel, aurikel en anjer, die in veel kleuren en vormen worden gekweekt. Van 24 tot en met 30 april is er een extra presentatie van aurikels, met verkoop van jonge aurikelplanten op 29 en 30 april. In april en mei bloeien de rododendrons en azalea’s in het park rond jachtslot Het Oude Loo. De tuin rondom het buitenverblijf van H.M. de Koningin is alleen in deze maanden toegankelijk voor het publiek.

Openstelling Paleisdak

Paleis Het Loo stelt op beide paasdagen (8-9 april), Koninginnedag (30 april), beide pinksterdagen (27-28 mei) en iedere woensdag in juni, juli en augustus het paleisdak open voor het publiek. Bezoekers kunnen genieten van een weids uitzicht over de 6 hectare g rond rondom het paleis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-04-03 15:31:31 - 2782