Jan en Jans als modevoorbeelden

CODA Apeldoorn |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

23 april 2007 Apeldoorn, Gelderland Als voorproefje op Arnhem Mode Biënnale heeft mode illustrator Piet Paris een tentoonstelling ingericht in het CODA Museum in Apeldoorn. ‘Jan, Jans en de Mode’, geeft een overzicht van de ontwikkeling die de stripfiguren hebben doorgemaakt in de afgelopen decennia. Tot 26 augustus 2007 staat de familie, aan de hand van diverse stripverhalen, symbool voor de rol van mode in Nederland.

Van trendgevoelig...

Nooit trendzetters maar wel beïnvloed door het tijdsbeeld veranderd de kleding van de bekende familie uit het weekblad Libelle. De tentoonstelling toont Jan, Jans, hun kinderen en buurjongen Jeroentje in steeds wisselende creaties. Ook al wordt de familie nooit ouder, de tijd gaat door. Vooral Jans veranderde van degelijke huisvrouw in een moeder met een carrière. Dit had uiteraard ook invloed op haar looks, al maakt ze hierin steeds haar eigen keuzes. Mode-illustrator Piet Paris is duidelijk gefascineerd door Jans en heeft haar volgens de organisatie neergezet als stijlicoon van de tentoonstelling.

...naar stijlvast

Het draait niet alleen om trends want zoals bekend bij de lezers, zijn Jan en dochter Catootje al jaren uit te tekenen in hun ouderwetse pakken of coltrui. Karlijn fladdert als puber met alle winden mee, zoekend naar haar eigen identiteit. In de verschillende ruimtes wordt telkens een lid van de familie uitgelicht.

Bekende designers

Wie de strips van Jan Kruis in de Libelle bekijkt weet dat de familie niet voorop loopt op modegebied en zeker geen dure merkkleding in de kast heeft hangen. Jan, Jans en hun kinderen staan model voor een typisch Nederlands gezin. Gastcurator Paris kiest bij de invulling van de tentoonstelling echter wel voor creaties van onder meer als Dior en Vuitton. De jaren ‘50, '60 en '70 worden verder benadruk met accessoires van Nederlandse ontwerpers als Otazu, Gem Kingdon, Hermsen en Hees.

Mode Biënnale

CODA Museum is met 'Jan, Jans en de Mode' partner en onderdeel van Arnhem Mode Biënnale 2007. De Biënnale, waar Paris de artistieke leider van is, toont elke twee jaar de actuele stand van innovatieve, internationale modevormgeving. Met onder andere tentoonstellingen, shows, performances, symposia krijgt modevormgeving aandacht. De tweede editie met als thema ‘Happy’ vindt plaats van 1 t/m 30 juni 2007.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-04-23 13:09:46 - 2466