Huis Sonneveld: voorbeeld van het Nieuwe Bouwen

Meer informatie over Huis Sonneveld |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Het Nieuwe Bouwen komt in Rotterdam tot leven

25 april 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Utrecht heeft dan het Rietveld Schröderhuis, Rotterdam heeft het Huis Sonneveld. Die laatste is heel wat minder bekend. Het gebouw naast het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) is echter net zo het bezoeken waard. De woning is een van de schaarse voorbeelden van het Nieuwe Bouwen.

Dat de architecten van begin twintigste eeuw van moderne materialen en bouwtechnieken hielden, is duidelijk aan Huis Sonneveld te zien. Beton en staalconstructies zijn er voorbeelden van. Het idee daarachter was dat de gebouwen zo efficiënt en hygiënisch waren. De lijfspreuk van de voorstanders van de stijl het Nieuwe Bouwen was dan ook 'Licht, lucht en ruimte'. Het NAi noemt het zelf een van de best bewaarde woningen uit deze periode. Architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt ontworp de in 1933 gebouwde villa.

Audiotour

Het interieur van het huis op de hoek van de Jongkindstraat en de Rochussenstraat is minstens zo boeiend als de buitenkant. Sinds maart 2001 is het een museumwoning. Wie wil ervaren hoe de familie Sonneveld, eigenaar Albertus Sonneveld was één van de drie directeuren van de Van Nellefabriek, in 1933 woonde, zal toch echt naar binnen moeten. Via een koptelefoon krijgt de bezoeker informatie over de geschiedenis, architectuur en het voor die tijd bijzonder moderne interieur – deze audiotour is gratis. Voor kinderen is er de audiotour 'Logeren bij Leonard', de kleinzoon van bewoners. In het documentatiecentrum is er een videopresentatie van de restauratie en herinrichting te zien.

Modern

“Huis Sonneveld is een eerste voorbeeld van een voor de jaren dertig moderne inrichting waarin de producten van deze firma's consequent zijn toegepast. De woning voorzag bovendien in de modernste voorzieningen die het huishouden en het leven in huis een stuk makkelijker maakten. In de doucheruimte komt water uit minstens tien douchekoppen en een elektrisch belsysteem was in de eettafel verwerkt om de dienstbode tijdens de maaltijd te kunnen roepen”, zo schrijft het NAi op haar website.

Detail

Het in 1997 door de Rotterdamse Stichting Bevordering van Volkskracht aangekochte pand is in zo origineel mogelijke staat teruggebracht. Daarom zijn kleuren en stoffen tot in detail nagemaakt. Ook zijn er authentieke meubels en lampen gebruikt. Het huis heeft dan ook een doel: “Een bezoek aan Huis Sonneveld doet de moderne jaren dertig herleven”.

Familie Sonneveld bewoonde met vier personen het huis. Albertus Sonneveld, Gésine Sonneveld-Bos en hun dochters Puck en Gé. Zij bewoonden het huis van 1933 tot 1955. Ook twee dienstbodes liepen in het huis rond. Albertus Sonneveld werkte vijftig jaar bij de Van Nellefabriek. Hij begon als jongste bediende en werd uiteindelijk een van de drie directieleden.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:29:06 · Gepubliceerd: 2007-04-24 16:46:11 - 3979