Hof vol geur en kleur

Keukenhof |  
Redactioneel door

10 mei 2007 Lisse, Zuid-Holland Bloemen, overal bloemen in de meest bezochte toeristische tuin van ons land. Tot 20 mei zijn de deuren geopend van de Keukenhof in Lisse. De regen heeft de planten een nieuwe impuls gegeven en ze kleuren en geuren op hun best. Dit bijzondere bloembollenpark opent maar 2 maanden per jaar haar deuren voor de vele bezoekers, van overal ter wereld. Het thema voor dit jaar is '300 year Linnaeus, the King of Flowers'.

Tangolelie

De laatste weken van de openstelling zijn het de honderden Azalea’s en Rododendrons die het park kleur geven. De vier overdekte bloemenpaviljoens, met koninklijke namen, tonen met binnenshows het aanbod van professionele telers uit Nederland. Vanaf 11 mei is een van de paviljoens gevuld met 35.000 lelies, de grootste show ter wereld. "Deze lelieshow is niet alleen vermaard vanwege de omvang maar vooral door de enorme variatie in kleuren en types", vertelt de Keukenhof. Bandeonspeler Carel Kraayenhof opent de tentoonstelling door het dopen van een nieuw soort, de Tangolelie. Tot de sluitingsdatum van het park zijn de andere paviljoens gevuld met presentaties van Anjers, de fototentoonstelling Herbarium Amoris, omlijst met Begonia’s en het complete assortiment Orchideeën. Het park is ook goed te bezoeken in combinatie met een fietstocht door de regio.

Moederdag en Roofvogelshow

Moederdag krijgt speciaal aandacht met een Zweeds Ontbijt, vanaf 07.00 staan de deuren open. Aan dit ontbijt zijn kosten verbonden. Deze zondag en 17 mei vindt naast de Kinderspeelweide een Roofvogelshow plaats. Vogels als de Slechtvalk, Amerikaanse Torenvalk, Luggervalk, Koningsbuizerd, Kerkuil en vier verschillende Oehoes vliegen over. De kinderen kunnen zich verder vermaken met een speeltuin, een doolhof, een kinderboerderij met rendier en de Teletubbies tuin. De kleintjes van 3 t/m 6 jaar kunnen een Bollenbozenboekje meenemen bij de ingang, de 6 t/m 11 jarigen vinden daar Bollebozenspeurtocht.

Zweden

Het jaarthema '300 year Linnaeus, the King of Flowers' is aanleiding voor veel aandacht voor de relatie Zweden-Nederland. De zweed Linnaeus studeerde en promoveerde namelijk aan de universiteit van Harderwijk, in die tijd de landbouwuniversiteit van ons land. Een bloemenmozaïek van de bekende kinderboekenheldin Pipi Langkous siert 11 bij 16 meter grond. Zweedse magazines richten inspiratietuinen in en ook een woonwarenhuis uit het Scandinavische land verleende medewerking. Dat de kleuren blauw en geel de boventoon voeren in vele beplantingen zag ook de Zweedse Kroonprinses Victoria die dit themajaar opende.

Na 20 mei sluit Keukenhof haar deuren weer tot volgend jaar de kleurrijke bloembollen open gaan. De komende maanden worden besteed aan onderhoudswerkzaamheden en het planten van de bollen. Een ieder die nu niet meer de reis naar Lisse kan maken zal tot 20 maart volgend jaar moeten wachten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-05-10 14:16:41 - 1425