Kijk een mummie

Pieter Vermeulen Museum   Redactioneel door

23 mei 2007 IJmuiden, Noord-Holland In het Pieter Vermeulen Museum in IJmuiden kunnen kinderen vanaf 9 jaar mummies kijken. De dode dierenmummies zijn te zien in een sfeer en vormgeving die past bij het Oude Egypte. Aan de hand van interactieve spelletjes komen de dieren weer even tot leven. De tentoonstelling 'Mysterieuze Mummies: dode dieren leven voort!' is tot 2 september 2007 te bezoeken.

Mysterieus

"Mummies spreken tot de verbeelding, vertelt het museum. De tentoonstelling is wel in de sfeer en vormgeving van het Oude Egypte maar de mummies zijn van een ander soort. Het gaat nu om dieren die op natuurlijk wijze zijn gemummificeerd. "Dat is minstens zo mysterieus." Met de expositie wil het Pieter Vermeulen museum dieren weer tot leven wekken. Omdat ze te bijzonder of te weerzinwekkend zijn om weg te gooien. De organisatie vertelt: "De expositie wil de bijzonderheid en schoonheid van de mummies laten zien."

Bijzonder verhaal

Als introductie op de expositie is er een filmpje over een broer en een zus die een gedroogde kat vinden. Hun fantasie brengt de kinderen in de wereld van de mummies. Na de film maken de bezoekers kennis met de dierenmummies. Bij elke mummie is een bijzonder verhaal over hoe het betreffende dier aan zijn einde is gekomen. Het karakter van elk dood dier is vastgelegd door fotografe Marieke Kleijnee. Aan de hand van verschillende interactieve spelletjes leren de kinderen over mummies en het ontstaan van dit fenomeen. Bij elk spel bevat een hiëroglief, die na de vondst op een stempelkaart wordt gestempeld. Met behulp van de ‘steen van Rosetta' vormt dit een woord. Het is ook mogelijk om creatief aan de slag te gaan. Maak zelf mummies met een knuffelbeer, wikkelkatoen, een hartje en briefjes om een boodschap op te stempelen.

Het Pieter Vermeulen Museum is het centrum voor natuur- en milieueducatie in IJmuiden. In het museum wil de bezoeker kennis laten maken met de natuur in Kennemerland. Een aantal keer per maand organiseert het museum een knutselmiddag.

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:11:09 · Gepubliceerd: 2007-05-22 22:58:52 - 2674