Historische penning voor Paleis Het Loo

Meer informatie over Paleis Het Loo |  
Nieuws door

Muntstuk uit de zeventiende eeuw compleet met etui

4 juni 2007 Apeldoorn, Gelderland Paleis Het Loo heeft een bijzondere penning uit 1698 in haar bezit gekregen. “Het is één van de grootste penningen die ooit in de zeventiende eeuw geslagen is”, meldt het museum trots.

De penning is afkomstig uit het bezit van de Engelse baronnen St. Oswald. Bijzonder aan de penning is dat het muntstuk een diameter heeft van 8,5 centimeter. Daarmee is het één van de grootste die ooit in de zeventiende eeuw is geproduceerd, zegt het museum. “In technisch opzicht een waar meesterstuk.”

Willem III

Op de voorkant van de munt staat koning-stadhouder Willem III (1650 – 1702) afgebeeld. Op de achterkant is de vrouwenfiguur 'Brittania' gegraveerd, het symbool voor Engeland. De stempel voor het portret van Willem III, grondlegger van paleis Het Loo, is in 1698 gemaakt door James Roettiers in Londen. De vorst staat gekleed in mantel en met een lange pruik op de munt afgebeeld.

Heel bijzonder

Het Loo noemt het “heel bijzonder” dat bij het muntstuk ook een originele etui bewaard is gebleven. Het voorwerp is bekleed met bordeaux-rode zijde en afgezet met gouddraad. Meestal gaan zulke etuis in de loop der eeuwen verloren, zegt het museum. Wie de penning wil gaan bezichtigen, kan vanaf afgelopen weekend terecht in Paleis Het Loo.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-04 10:49:08 - 847