Veelzijdige documentaires op IDFA

  Redactioneel door

16 november 2004 Amsterdam, Noord-Holland Op het zeventiende International Documentary Filmfestival Amsterdam zijn van 18 tot en met 28 november, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, ongeveer 250 documentaires te zien. IDFA vindt plaats in de Balie, het Pathé City Theater, Filmmuseum Cinerama, Stadsschouwburg Amsterdam, Paradiso en het Ketelhuis. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot het grootste documentaire filmfestival ter wereld. De Nederlandse documentaire Stand van de Maan van Leonard Retel mag het spits afbijten.

De documentaires zijn onderverdeeld in twaalf secties: drie competitieprogramma's, vijf reguliere programma's en vier speciale secties. Het filmprogramma wordt aangevuld met discussies, talkshows, seminars, masterclasses en speciale evenementen. De nominaties worden bekend gemaakt in het Gesprek van de Dag van woensdag 24 november om 22.00 uur in de Rotonde van de Stadsschouwburg. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 26 november in Nachtclub Panama. Er zijn verschillende awards uit te reiken, waaronder de First Appearance Award, de Audience Award en de Amnesty International-Doen Award.

Naast het uireiken van de awards, is er ook een internationaal panorama, genaamd Reflecting Images. Hieraan doen bijna zeventig documentaires mee die het afgelopen jaar tijdens internationale festivals opvielen wat vorm of thematiek betreft. In de competities dingen documentaires mee aan verschillende geldprijzen. De Nederlandse documentaire wordt vertegenwoordigd in Highlights of the Lowlands. Een aantal van de veertien documentaires uit dit programma gaat tijdens IDFA in première. Zo zal onder andere de nieuwe film van Paul Cohen, I am the Violin, in première gaan.

Ook de kinderen worden niet vergeten met Kids & Docs. Het doel hiervan is om de productie van de (inter)nationale jeugddocumentaire te stimuleren. Het programma omvat twintig documentaires. Naast de vertoning van jeugddocumentaires organiseert IDFA iedere ochtend schoolvoorstellingen waan ongeveer 2500 Amsterdams leerlingen worden verwacht. Op 20 november, de dag van de Rechten van het Kind, organiseert IDFA een speciale playground, waar kinderen de kans krijgen zelf een documentaire van een minuut te maken. Tot slot heeft IDFA voor het eerst dit jaar een jongerenjury, die acht films uit het programma beoordelen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2004-11-16 14:52:38 - 952

Dit past bij 'Veelzijdige documentaires op IDFA'