Betoverende vlinders

Meer over Botanische Tuinen Universiteit Utrecht (Fort-Hoofddijk) |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

13 juni 2007 Utrecht, Utrecht Maar liefst 160.000 soorten vlinders vliegen er op de wereld rond. Exotische vlinders van allerlei formaat zijn van 15 juni tot 15 juli te zien tijdens het Tropisch Vlinderfestival in de botanische tuinen van Fort Hoofddijk in Utrecht.

Een maand lang is een speciale ruimte in het kassencomplex bij het fort omgebouwd tot een Tropisch Vlinderparadijs. “Met hun prachtige kleuren en hun ragfijne vleugels fascineren en betoveren vlinders ons”, roemt de botanische tuin over deze fladderende insecten. Genoeg reden dus om naar Utrecht af te reizen.

Uilvlinder

De tropische vlinders spreken tot de verbeelding. Sommige soorten hebben een spanwijdte van maar liefst twintig centimeter. Bovendien hebben ze vaak felle kleuren. Daar is de in Nederland voorkomende Dagpauwoog maar een kleintje bij. Die - overigens ook prachtige - vlinder heeft een spanwijdte van maar 50 tot 60 millimeter. In Utrecht komen bezoekers vlinders tegen die absoluut niet in hun tuin zullen rondvliegen. De botanische tuin heeft de voorbeelden bij de hand. “Ontmoet de Uilvlinders met een spanwijdte tussen de 10 en 13 centimeter die je echt kunt horen vliegen, de schitterende Morpho’s met hun vaak iridiserend metaalblauwe kleuren en de flitsende Heliconia’s en geniet van hun spectaculaire kleurenpracht.” De vlinderliefhebbers kunnen deze spectaculaire vlinders van zeer dichtbij bekijken. Aanraken mag niet!

Rups

Naast de exotische vlinderpracht zijn er ook poppen en rupsen te vinden op het Tropisch Vlinderfestival. Festivalbezoekers kunnen het proces van rups tot vlinder volgen. Bovendien geven de tuinen ook uitleg over de waardplanten, planten waarop vlinders hun voedsel zoeken. “De bijzondere entourage en de prachtige planten die voor de aankleding van de ruimte zorgen, maken een bezoek aan dit vlinderfeest tot een onvergetelijke gebeurtenis", zo concludeert de botanische tuin.

Kijk ook bij...

5 reacties:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-12 14:25:57 - 3796