Uitvaartmuseum dit najaar open

Meer informatie over het Nederlands Uitvaartmuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

15 juni 2007 Amsterdam, Noord-Holland Nederland krijgt een uitvaartmuseum. Dit najaar opent het Nederlands Uitvaartmuseum haar deuren voor het publiek. Het Amsterdamse museum zegt dé plek te zijn waar een breed publiek kan kennismaken met verleden, heden en toekomst van onze omgang met de dood.

Iedereen is welkom in het museum, zo blijkt. Het richt zich op een breed publiek. Het museum denkt daarbij aan gezinnen, echtparen en mensen die beroepsmatig in de dood geïnteresseerd zijn. Het Nederlands Uitvaartmuseum is al gehuisvest in de oude directeurswoning op de Nieuwe Ooster-begraafplaats in de hoofstad. Momenteel is het museum bezig met het inrichten van de tentoonstelling, waarna het dit najaar haar deuren opent voor publiek. Het museum is niet het enige op de wereld. Uitvaartmusea zijn al te vinden in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Hongarije, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten. Het museum verwacht in de eerste vijf jaar jaarlijks vijftien- tot twintigduizend mensen te trekken.

Memento Mori

Rond vier thema's wordt er een tentoonstelling ingericht: rituelen, het lichaam, rouw en herinnering en Memento Mori ('Gedenk te sterven'). Ieder thema krijgt een eigen sfeer, versterkt door beeld, geluid en licht. De thema's vormen samen een verhaal dat begint bij het sterven en eindigt bij het leven. De bezoeker krijgt onder meer lijkkoetsen, grafzerken, dodenlantaarns en rouwsieraden te zien.

Kinderen

Ook aan kinderen is gedacht. Zij krijgen een eigen route door het museum. In het presentatieboek van het nieuwe uitvaartmuseum is daar een toelichting op te lezen: “De dood is van alle leeftijden. Daarom is er ook veel aandacht voor de belevingswereld van kinderen en krijgen zij hun eigen route door het museum.”

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-14 13:04:33 - 873