Een tas voor elk moment

Tassenmuseum Hendrikje |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Ontdek de grote liefde van de vrouw in Tassenmuseum Hendrikje

17 september 2007 Amsterdam, Noord-Holland Vrouwen en tassen. Een combinatie die onlosmakelijk met elkaar is verbonden. Of dit nu praktisch is of als mode item. Vele voorbeelden uit de geschiedenis van de westerse tas hebben een plek in het Tassenmuseum Hendrikje. In juni 2007 verhuisde het museum naar het centrum van Amsterdam.

Amsterdamse grachten

Sinds kort is het museum te vinden in een 17e eeuwse pand aan de Herengracht. Met de komst naar de Amsterdamse Grachten hoopt het museum, meer dan in het verleden, een inspiratiebron te zijn voor ontwerpers, kunstenaars, studenten en een ieder die kan genieten van mooie dingen. Naast de eigen collectie gebeurt dit met thematentoonstellingen.

Verzamelen

Het Tassenmuseum is het enige museum ter wereld met zo’n uitgebreide en gespecialiseerde collectie, aldus de leiding van het Tassenmuseum Hendrikje. De stijl van de laatste Middeleeuwen tot heden is vertegenwoordigd in de collectie. Dit betekent 3500 tassen, buidels, koffers, beurzen en accessoires. Vele vormen, soorten, materialen en decoratievormen zijn hiervoor gebruikt, passend bij de functie. Dertig jaar lang verzamelde Hendrikje Ivo (1936) tassen voordat ze in 1996 een museum opende in Amstelveen. "Het zijn de geschiedenis van de tas, de variatie aan materialen, vormen en versierende technieken, en de kunsthistorische stromingen die een alledaags voorwerp als de tas tot een boeiend verzamelobject maken dat steeds in ontwikkeling is", aldus de verzamelaarster.

Chanel, Hermès en Fendi

De collectie bevat 17de-eeuwse buideltjes en aalmoezentassen, 18de-eeuwse dijzakken, portefeuilles en beugeltassen, 19de-eeuwse reticules en kousenbeurzen en klassieke, aparte en bijzondere modellen uit de 20ste en 21ste eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog gingen modehuizen en ontwerpers zich meer en meer bezig houden met het ontwerpen van tassen. Dit accessoireonderdeel bleek erg winstgevend en tegenwoordig is een wachtlijst voor een populair model heel gewoon. Nog meer dan een kledingstuk is de tas tegenwoordig hét mode item om jezelf mee te onderscheiden. Het museum toont exemplaren van bekende ontwerpers zoals Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Lulu Guinness en Tom Ford. Modehuizen zoals Gucci, Hermès, Chanel, Miu Miu, Chloé en Fendi halen grote inkomsten uit hun tassenlijn. Waarvan voorbeelden te vinden zijn in het Tassenmuseum Hendrikje: "Of het nu gaat om een klassiek model van Chanel of om een tas in de vorm van het luxueuze cruiseschip de Normandie, de tas in de vorm van een tijdschrift of waaier, de tas die zijn naam te danken heeft aan de kat van de familie Clinton of de tas van popster Madonna, iedere tas heeft zijn eigen verhaal…"

Ga een dagje weg naar Amsterdam.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:30:27 · Gepubliceerd: 2007-06-18 12:53:15 - 4233