1

Jonge zeearend Oostvaardersplassen vliegt uit

Bekijk het lege nest   Nieuws door

archief oud artikel 9 juli 2007 Lelystad, Flevoland Feest bij Staatsbosheer. De natuurorganisatie meldt dat zondag 8 juli, klokslag 14.20 uur, de jonge zeearend uitgevlogen is. “Het jong, een vrouwtje, is inmiddels net zo groot als een volwassen zeearend.”

Het is de tweede jonge zeearend die in Nederland uitgebroed is. De inmiddels beroemde roofvogel zwerft momenteel in het plassengebied rond. “De jonge zeearend blijft nog twee maanden afhankelijk van de ouders, voordat ze zelfstandig zal moeten jagen”, aldus Staatsbosbeheer.

Boswachters

Maart dit jaar begon de zeearendmoeder met broeden. Op 15 april kroop het jong uit het ei. DNA-onderzoek wees uit dat de vogel een vrouwtje is. Staatsbosbeheer volgde de ontwikkelingen rondom de zeearendfamilie via een webcam. “Door de webcam konden de boswachters het gedrag van de zeearenden goed bestuderen”, zegt de natuurorganisatie. Via de webcam konden ook andere belangstellenden het wel en wee van de zeearendfamilie volgen. Nu is alleen nog een leeg nest te zien. Wie nog een zeearend wil zien, kan het beste naar de Oostvaardersplassen zelf afreizen.

Bijzonder

Het is niet de eerste keer dat zeearenden broeden in Nederland. Bijzonder is het wel, vorig jaar maakte de zeearend zijn debuut als broedvogel. “Het jong dat vorig jaar uitvloog, houdt zich waarschijnlijk op in waterrijke gebieden in het noordoosten van Flevoland”, meldt Staatsbosbeheer. “Aangezien het jong vorig jaar niet is geringd, is dit niet zeker.”

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-07-09 11:30:39 - 863