1

Ode aan de Passer domesticus

Dominomus keert terug in Friesland

Natuurmuseum Fryslan Redactioneel door

archief oud artikel 11 juli 2007 Leeuwarden, Friesland Van New York tot New Dehli, van Lissabon tot Lutjebroek. Ga op reis en bijna overal zie je de Passer domesticus. Huismussen zijn o zo gewoon - maar toch ook erg bijzonder, zo leert de tentoonstelling 'Blij met een dode mus' in Natuurmuseum Fryslân en Galerie De Roos van Tudor. Tot en met 16 december 2007 wordt het vogeltje in Leeuwarden in de schijnwerpers gezet.

Natuurmuseum Fryslân laat bezoekers alles uit het leven van de huismus zien. Weinig mensen beseffen dat de Passer domesticus, de wetenschappelijke naam van deze vogelsoort, op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten staat. De tentoonstelling in Friesland is misschien dan ook wel een ode aan de huismus te noemen. “In de grote huismustentoonstelling draait het om wat misschien wel het allergewoonste vogeltje ter wereld is”, aldus het museum.

Doodgeschoten

Een van de belangrijkste wapenfeiten is dat de beroemde Dominomus terugkeert op Friese grond. In 2005 werd deze huismus doodgeschoten nadat 23000 dominosteentjes had omgekegeld. Dat beroerde de wereld zo dat de mus zelfs op CNN kwam. Voor vele Friezen was het onvergeeflijk dat de opgezette mus in Rotterdam tentoongesteld werd. Dat hij nu in Leeuwarden staat, zal ook velen tevreden stemmen.

Peter Vos

Een ander belangrijk onderdeel van de expositie is te zien in Galerie De Roos van Tudor, eveneens in de Friese hoofdstad. Een groot gedeelte hiervan was eerder te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en bestaat uit de originele tekeningen van Peter Vos. Hij maakte die voor het boek 'Mus, Natuur en cultuur van de huismus'. Ook andere kunstenaars doen mee. Tijdens de expositie zal de mus te zien zijn in schilderijen, bronzen beelden en keramiek, zo deelt het museum mee. In totaal zijn er meer dan honderd kunstwerken te zien. Dat de huismus al die aandacht verdient, is wel duidelijk. “De expositie is een hommage aan de dominomus en zijn soortgenootjes.”

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 juli 2007 - 1470