Bromvlieg, ik heb je!

Vleestende planten op tentoonstelling in Hortus botanicus

Hortus Botanicus Redactioneel door

archief oud artikel 15 augustus 2007 Leiden, Zuid-Holland Dat dieren vlees eten dat weten we. Dat sommige planten dat ook doen, is bij veel mensen op deze aardbol onbekend. In Hortus Botanicus in Leiden kan het publiek dat tot en met 26 augustus 2007 zelf zien tijdens 'De wondere wereld der vleesetende planten'.

Plantenfreaks kunnen ze zo uit het blote hoofd opnoemen. Zonnedauw, venusvliegenval, zonnebekerplant zijn voor de leden van Werkgroep Carnivora, een club voor liefhebbers van vleesetende planten, geen onbekende namen. In de hal van de Wintertuin van Hortus Botanicus zijn ze allemaal te zien op de plantenshow.

Dichtklappende deksels

Het plantenmuseum raadt bezoekers aan de vleesetende planten van dichtbij te gaan bekijken. De planten, die over het algemeen dichtbij het water staan, lusten wel een mier, fruitvliegje of een dikke bromvlieg. Sommige planten grijpen zelfs kakkerlakken! Carnivore planten hebben handige hulpmiddelen en trucjes om hun voedsel te grijpen. Dichtklappende deksels, op regendruppels lijkende druppels of vleeskleurige bladeren. Pas op, insect!

Menukaart

Leden van de werkgroep geven tijdens de tentoonstelling informatie over deze fascinerende plantengroep. Wie geluk heeft, ziet de planten zelfs een lekker hapje veroberen. De eigenaren verzorgen hun dierbare planten tijdens de expositie goed. Voor wie zich er weinig bij voor kan stellen, geeft Hortus Botanicus op haar website uitleg. “Insecten die eenmaal in de bekers van de planten terecht komen kunnen niet meer weg. Ze verdrinken in de vloeistof die in de beker zit. Dit vocht, dat op maagsap lijkt, maakt de insecten zacht. Tijdens het verteringsproces haalt de plant uit de insecten wat hij op zijn menukaart mist.” Eet smakelijk!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 augustus 2007 - 2981