Zeven vrouwen over Michiel de Ruyter

Marinemuseum in Den Helder |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Zeeheld herleeft in Marinemuseum

21 augustus 2007 Den Helder, Noord-Holland Hoewel de Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter precies vierhonderd jaar geleden geboren werd, leeft de zeeheld nog steeds voort. Het Marinemuseum in Den Helder geeft de bezoeker een bijzondere inkijk in zijn leven, namelijk door de verhalen van verschillende vrouwen die belangrijk waren in zijn leven. Sinds de tentoonstelling ‘De vrouwen van Michiel’ in juli dit jaar is gestart, bezochten al meer dan twintigduizend bezoekers het Marinemuseum. De tentoonstelling is nog tot 1 juli 2009 te zien.

Zeven vrouwen vertellen in de tentoonstelling over De Ruyter als zoon, echtgenoot, vader en commandant. De bezoekers maken een reis door de tijd en beginnen op het moderne marineschip Hr.Ms.De Ruyter. Een vrouwelijke opvarende van dit schip vertelt over De Ruyter als commandant en wat hij heeft betekend voor de marine. Vanaf de moderne marineschepen die naar De Ruyter vernoemd zijn, gaat de reis verder naar het geboortehuis van Michiel. Daar wordt in iedere nieuwe ruimte een ander stuk van het leven van de admiraal-generaal verteld. Via zijn tweede echtgenote en een meisje loos (een als matroos verklede vrouw) komt de bezoeker in De Ruyters huis aan de Prins Hendrikkade. Met 'De vrouwen van Michiel' worden zeven vrouwen bedoeld voor wie hij een belangrijke rol speelde: de moeder van De Ruyter, zijn drie echtgenotes, het 'meisje loos', zijn dochter Margaretha en een opvarende van een modern fregat.

Verrassend

"Omdat De Ruyter zelf helemaal niet aan het woord komt en alleen 'zijn vrouwen' over hem praten, begint hij op een heel verrassende manier te leven", vindt adjunct-directeur Boven van het marinemuseum. "Je ziet De Ruyter hierdoor niet alleen als historisch figuur, maar vooral als een echte man van vlees en bloed." Dat De Ruyter een belangrijk historisch figuur is, staat buiten kijf. De zeeheld heeft de halve wereld overgevaren om te vechten en te handelen en speelde een belangrijke rol in de zeeoorlogen met Engeland. Door zijn tijdgenoten werd hij gezien als belangrijkste zeeman. De Ruyter verdiende hierdoor zelfs een plekje in de vorig jaar uitgekomen 'canon van de vaderlandse geschiedenis'.

Verjaardag

Omdat het dit jaar de vierhonderdste verjaardag van de zeeheld zou zijn, is 2007 het 'Michiel de Ruyter-jaar'. De tentoonstelling in het marinemuseum moest er daarom voor zorgen dat de geschiedenis weer begint te leven voor Nederlanders. En dat is gelukt: in de bijzondere expositie begint Michiel de Ruyter door de spannende, interessante en soms ontroerende en humoristische verhalen van 'zijn' vrouwen opnieuw te leven. De tentoonstelling is nog tot juli 2009 te bekijken in het Marinemuseum in Den Helder. Het museum is dik tevreden over de belangstelling tot nu toe. "In juli hadden we twintigduizend bezoekers, daar zijn we heel blij mee", zegt de adjunct-directeur. Hij verwacht dat de belangstelling zo groot blijft: wie is er nou niet geboeid door waargebeurde spannende piratenverhalen?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-08-19 22:33:24 - 2256