1

Bedekt en bloot

Muzee Scheveningen Redactioneel door

archief oud artikel 27 augustus 2007 Scheveningen, Zuid-Holland Zodra de temperatuur in het weekend boven de 25 graden komt staat in Scheveningen steevast een file. Het strand toont vervolgens een breed scala aan bloot, bloter, blootst. Tot 28 oktober 2007 geeft de expositie 'Pootjebaden & Beachlife' een overzicht van de badmode van 1818 tot heden. De eerste grote wisselexpositie van Muzee Scheveningen laat de ontwikkeling zien van badderen in lange gewaden tot zonnen in een minuscule bikini.

Als populaire badplaats heeft Scheveningen de afgelopen eeuwen de ontwikkeling van de badmode van dichtbij meegemaakt. Zowel de verandering die de plaats onderging als het inkrimpen van het badkostuum zijn onderwerp van 'Pootjebaden & Beachlife'. De 125 kledingstukken in het Muzee hangen verdeeld over vier periodes: 1818-1900, 1900-1945, 1945-1975 en 1975-nu. De Nederlandse badcultuur is verder vormgegeven met fotomateriaal, affiches, documenten en prenten. "De tentoonstelling over badmode is de eerste grote wisselexpositie die in het vernieuwde museumpand wordt gerealiseerd", aldus Paul de Kievit, directeur van het Muzee Scheveningen. "Op de bovenverdieping van het Muzee zijn vitrines en strandhuisjes ingericht met foto’s en voorbeelden van badmode."

Blank en bruin

"Ontwerpen van badpakken veranderden van zelfgebreide en gemaakte modellen uit het modetijdschrift 'De Gracieuse', een mode- en handwerktijdschrift van 1862 tot 1936, tot modieuze designbadpakken ontworpen door modeontwerpers", vertelt het Muzee Scheveningen. Mannen hadden begin 1800 het recht om naakt te zwemmen, vrouwen waren ingepakt in lange brede hemden dicht geregen bij de hals en met lange mouwen. "Voor de allereerste mannenbadpakken rond 1870 werd alleen maar wol gebruikt terwijl anno 2007 badkleding gemaakt kan zijn van synthetische elastische naadloze stoffen." Bruin branden was natuurlijk uitgesloten in een tijd waarin de bevoorrechte klasse angstvallig streefde naar een zo blank mogelijke huid. Vanaf het midden van de 19e eeuw maakten de hemden plaats voor meer modieuze badkostuums met tuniek, kniebroek en muts. In de 200 jaar die volgde veranderde de modetrends -dus ook de strandkleding- sterk. De functie verschoof van badkleding naar zonoutfit en ook van topless zonnen kijken we nu niet meer op.

De ontwikkeling van een badplaats

De bouw van het badhuis van Jacob Pronk luidde de Scheveningse badgeschiedenis in. Vanaf 1818 reden de badkoetsen de Noordzee in of gebruikten de badgasten een badhuis om af te koelen. Baden in zeewater gebeurde vaak op doktersadvies dus men werd een aantal keer ondergedompeld in de armen van een badman of -vrouw. In 1819 bevatte een verordening van de Burgemeester en wethouders van ’s-Gravenhage de volgende zin: ‘Er zal in open zee niet gebaad worden dan met zoogenaamde zwembroeken’. De komst van badmode was een feit en van klein kuuroord veranderde Scheveningen in een bekende en geliefde badplaats.

Muzee Scheveningen is voortgekomen uit een fusie tussen het Zeemuseum en het Museum Scheveningen. De locatie van dit laatste museum, het oude schoolgebouw aan de Neptunusstraat, is hiervoor gerestaureerd. Muzee Scheveningen opende in september 2006 haar deuren. Met deze expositie over badmode wil Muzee vooral ook het toeristische publiek dat de badplaats deze zomer bezoekt bereiken", vertelt directeur Paul de Kievit. Tijdens de opening van de tentoonstelling op 14 juli j.l. showde modellen badmode uit de verschillende tijdvakken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 augustus 2007 - 2998