Cees Klomp vindt nieuwe paddestoelsoort

 
Nieuws door

Vertakt kroonknotsje in Horsterwold gevonden

3 oktober 2007 Zeewolde, Flevoland Nederland is een paddestoelensoort rijker. Dinsdag werd de ontdekking van natuurfotograaf Cees Klomp definitief op naam gebracht: in het Horsterwold staat een vertakt kroonknotsje.

Vorig jaar november ontdekte de beheerder van het Biologisch Centrum Het Koetshuis in Barneveld het paddestoeltje samen met Jan Hietbrink in het Horsterwold, Flevoland. Omdat ze niet direct wisten om welke soort het ging, bezocht Klomp de paddestoel tweemaal per week. Het grootste loofbos van Nederland is een geschikt gebied voor paddestoelen vanwege de verschillende grondsoorten en een grote diversiteit aan plantensoorten.

Bosecoloog

Toen hij foto's van de paddestoel op internet zette, kwam aan het licht dat het een bijzondere soort betrof. Hoewel de natuurliefhebbers eerst dachten dat het een rechte koraalzwam of een anijskoraalzwam betrof, bleek het toch wat anders. Bosecoloog Gerrit Jan Keizer herkende de koraalzwam van de foto en deed vervolgens nader onderzoek naar de zwam. Dinsdag kwam hij tot de conclusie dat de zwam een vertakt kroonknotsje is. Een paddestoel die nog nooit eerder in Nederland gezien is.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-03 15:17:03 - 910

Dit is interessant