1

Frank Go: Afnemers duidelijker wijzen op risico's

Maatregelen Sportwijzer volgens hoogleraar ineffectief

Wie is Frank Go?   Nieuws door

archief oud artikel 5 oktober 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Ongelukken zoals het vlotongeval bij Rekken afgelopen week kunnen voorkomen worden door de deelnemers duidelijker te wijzen op de risico's. Dat zegt professor dr. Frank Go, hoogleraar Toerisme aan de Erasmus Universiteit Rotterdam tegen DagjeWeg.NL.

Deelnemers zijn zo bewuster van de mogelijke gevolgen van de meestal extreme activiteiten. "Branchebedrijven dienen de afnemer van een bedrijfsuitje tijdens de boekingsprocedure duidelijk te wijzen op mogelijke risico's die deelnemers eventueel kunnen lopen en de mogelijke gevolgen daarvan voor het bedrijf", zegt Go naar aanleiding van het vlotongeval van afgelopen weekend bij Rekken in Overijssel. Bedrijven die uitjes organiseren moeten volgens hem weten waar de verantwoordelijkheid ligt, en zich verdiepen in wat er mis kan gaan met de schadevergoeding.

Trends

Ook moeten de bedrijven zich bewuster worden van bepaalde markttrends. “De vraag onder jongeren om hun grenzen te verleggen door middel van ‘extreme belevenissen' neemt toe en hiermee tevens het risico van een ongeluk”, noemt Go als voorbeeld. Andere maatregelen die de branche zou moeten treffen zijn het consequent naleven van minimumveiligheidseisen, in het bijzonder aan de certificeringsnormen.

Fit

Toch is het niet alleen aan de bedrijven om maatregelen te treffen. Ook de deelnemers zijn erbij gebaat zich voor te bereiden. “Van tevoren moeten ze nagaan wat het bedrijfsuitje inhoudt en of ze voldoende fit zijn om mee te kunnen doen”, aldus de Rotterdamse hoogleraar Toerisme. Bovendien moeten zij wél de regels opvolgen.

Concurrentie

De maatregeel die Sportwijzer heeft genomen - alle vlotactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort - noemt Go ineffectief. “Goede beslissingen zijn gericht op het organiseren rond de doelstelling om zowel een avontuurlijk, maar tevens een veilig dagje uit te bieden. Niet op het middel op zich: in dit geval het vlot.” De maatregel van Sportwijzer pakt daarnaast nog eens voordelig uit voor de concurrentie, zegt Go. “Als uitbater A geen ‘avontuurlijke vlottocht' biedt, dan zullen potentiële klanten toch B opzoeken die wel biedt wat ze wensen.” Bovendien: “De meesten van ons zullen het vlottocht ongeluk binnenkort vergeten zijn.”

“Branche moet zich professionaliseren”

Go pleit voor een professionalisering van de branche. “Kern van de zaak is dat bedrijfsuitjes ‘spanning’ opwekken bij de deelnemers. Ze moeten immers non–routinematige oefeningen verrichten in een niet–alledaagse omgeving. Dat kan spannend zijn maar ook risico’s opleveren voor allerlei groepen in onze samenleving.” Professionele begeleiding kan volgens Go een mogelijke oplossing zijn om de kans op ongelukken bij bedrijfsuitjes in de toekomst te verminderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-05 11:03:18 - 878