Limburgs Museum opent vernieuwde textielafdeling

Limburgs Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Nieuwe aanwinsten getoond in ‘Aangekleed…gaat uit!’

10 oktober 2007 Venlo, Limburg Het Limburgs Museum opent komende zaterdag haar vernieuwde textielafdeling. Nieuwe belangrijke aanwinsten worden vanaf die dag tentoongesteld in de expositie ‘Aangekleed…gaat uit!’

De afdeling in het museum in Venlo is totaal vernieuwd. Bij de collectie kleding, mode en Limburgse streekdrachten zijn verscheidene nieuwe voorwerpen te bewonderen. In de afgelopen jaren heeft het museum die als schenking of in bruikleen gekregen. Een belangrijk deel daarvan wordt nu tentoongesteld.

Trouwjurken

Op de vernieuwde textielafdeling is vanaf zaterdag typisch Limburgse kleding te zien. Zo zijn er diverse trouwjurken, waaronder één uit 1912 en één 1962, te bekijken, maar ook kinderkleding en zelfs de outfit van een Limburgse hippie uit de jaren zestig. Ook zijn er enkele zeer bijzondere kledingstukken te zien in het museum.

Ambtskostuum

Uit de nalatenschap van wijlen Gerarda Verlinden uit Venray zijn stoffen, garnituren en benodigdheden voor het maken van toeren en andere accessoires te vinden. Een toer is de kenmerkende hoofdtooi van Noord-Limburgse vrouwen aan het eind van de negentiende eeuw. Ook kreeg het Limburgs Museum enkele setjes doopkleding. Eén van die doopjurken is zelfs door maar liefst zestig kinderen gedragen. Opmerkelijk is bovendien de schenking van het Staten-Generaalkostuum van Dr. Mr. L. de Gou, voormalig burgemeester van Venlo en Eerste Kamerlid voor de KVP. In de functie van burgemeester droeg hij het ambtskostuum - bestaande uit een zwarte rokjas met gouddraadborduursel en pantalon, wat al sinds 1815 in gebruik was.

Priestergarderobe

Ook andere bijzondere kledingstukken kunnen bezoekers op de vernieuwde textielafdeling bewonderen. De Limburgse jeugd speelde in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog graag priestertje, zegt het museum. Een familie uit Blerick schonk het Limburgs Museum een complete priestergarderobe voor kinderen. Ook een herderspakje werd aan het museum geschonken, Stan Linsen droeg het in de sacramentsprocessie op de tweede donderdag na pinksteren. Ook de kleding van Rooms-Katholieke geestelijken kwam bij het museum terecht. Zo zijn op ‘Aangekleed…gaat uit!’ een schoudermantel, priesterhoed en ceintuur te bekijken.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-10 13:22:30 - 591