Romeinse Limespad: arrangementen.

Arrangementen Romeinse Limespad

Bekijk de activiteiten van Romeinse Limespad. Bent u er geweest? Kom terug naar DagjeWeg.NL om uw beoordeling achter te laten!

Middagje Oudewater Oudewater »

16-01-20 - 31-12-21
Begin uw bezoek aan Oudewater met een kopje koffie/thee met appelgebak in een van onze Oudewaterse restaurants.

De gids verzorgt een rondwandeling door het historische centrum met aansluitend een bezoek aan het stadhuis aan de Visbrug.

In het stadhuis wordt uitleg gegeven over het schilderij van Dirck Stoop over de Oudewaterse Moord in 1572.

Daarna is het grenzeloos genieten van een high tea in Brasserie Joia.

Prijs: 34,00 p.p.
Minimaal 12 en maximaal 20 personen.
Aantal gasten kan worden aangepast. Prijs wordt in overleg met het TIP aangepast.
De reserveringskosten voor dit arrangement bedragen 20,00

Online tentoonstelling:De Romeinen in Brabant Arnhem »

01-01-21 - 31-12-21
De Romeinen in Brabant
Zo rond 50 voor Christus komen de Romeinen voor het eerst aan in het gebied dat we nu Noord-Brabant noemen. Hun verblijf heeft sporen nagelaten die we vandaag de dag nog steeds tegenkomen.

In 57 v. Chr. trokken Romeinse legers het gebied binnen dat nu Noord-Brabant heet. De mensen die toen in Brabant woonden, maakten waarschijnlijk deel uit van het volk van de Eburonen. Brabant was in die tijd een onherbergzaam gebied met moerassen en dichte bossen. 

De Romeinse periode heeft duidelijke overblijfselen achtergelaten in het huidige Noord-Brabant. Denk bijvoorbeeld aan de grafheuvel bij de Romeinse villa van Hoogeloon, de monumentale overblijfselen van de tempels van Empel en Kessel en van de brug bij Cuijk of de altaarstenen die verspreid door de provincie gevonden zijn. Bovendien komen er nog regelmatig kleine vondsten aan de oppervlakte.

In de loop van de derde eeuw begon het Romeins gezag in Brabant te wankelen. Interne machtsstrijd destabiliseerde het hele Rijk en binnenvallende groepen profiteerden hiervan om de grenzen over te steken. Af en aan konden Romeinse keizers hun gezag over het huidige Brabant herstellen, maar in 401 trok de Romeinse generaal Stilicho alle reguliere Romeinse troepen terug uit de noordwestelijke provincies. In 476 kwam er definitief een einde aan het Westromeinse keizerschap.

Ontdek op deze pagina meer over de Romeinen in Noord-Brabant.

400 jaar Romeins baden in Thermenmuseum Arnhem »

03-11-20 - 31-12-21
Stap 2000 jaar terug in de tijd en waan je in een Romeins badhuis, in de nieuwe, ultra-realistische expositie rond het thema 400 jaar baden die vanaf 10 oktober te zien is in het Thermenmuseum in Heerlen. Ster van de show is het recentelijk volledig gerestaureerde Romeinse badhuis in het museum.

Vier eeuwen badhuis
De nieuwe expositie vertelt het verhaal van vier eeuwen badhuis. Als bezoeker word je meegenomen in alle ontwikkelfasen: vanaf het ontstaan tot en met alle aanpassingen door de honderden jaren heen. Waarom werd het hier gebouwd? Wat gebeurde er, hoe werd het gebruikt, wie kwamen er door de eeuwen heen en waarom? Waarom werd het op enig moment verbouwd, en hoe gebeurde dat dan?

Hyperrealistische technieken
De bezoeker kijkt niet alleen zelf terug in de tijd, maar kan ook door de ogen kijken van de archeoloog die op zoek is naar het antwoord op al deze vragen. Dat kijken mag je letterlijk nemen. De expositie maakt gebruik van moderne, hyperrealistische technieken, waarbij je als bezoeker in een ronde ruimte staat en dankzij 360 graden videobeelden het idee hebt dat je live in het badhuis staat. De techniek die hiervoor is gebruikt, is dezelfde die is ingezet bij de nieuwe Disney-serie The Mandalorian.

Vernieuwingen in het Thermenmuseum
De nieuwe expositie is een volgende stap in de vernieuwingen van het Thermenmuseum. Het badhuis is recentelijk in nauwe samenspraak met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed volledig gerestaureerd: 150 beschadigde plekken en honderden meters muren zijn hersteld. Met gekleurd grind zijn diverse onderdelen, zoals de zuilengalerij, winkeltjes of de werkplek van de arts, extra geaccentueerd. De glazen puien van het museumpand zijn verduisterd om alles maximaal tot zijn recht te laten komen. Verder is er een 96 meter lang houten looppad met glazen doorkijkjes gemaakt over de site. Je staat op bijna-aanraak-afstand met je neus bovenop de koud- en heetwaterbaden, vloerverwarmingen, zwembad, massageruimten en winkeltjes.

Bezoekersaantallen stijgen flink
Bij het publiek is dit alles niet onopgemerkt gebleven: in de maand juli van dit jaar kreeg het museum drie keer zoveel bezoekers als afgelopen jaar. Deze groeiende belangstelling voor het Romeinse verleden is mede te danken aan de inspanning van de gemeente Heerlen om de geschiedenis van Coriovallum (de Romeinse naam van wat nu Heerlen is) nadrukkelijk over het voetlicht te brengen.

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen

Openingstijden
Maandag:gesloten m.u.v. Paasmaandag en Pinkstermaandag
Dinsdag t/m vrijdag:10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag, feestdagen:12.00-17.00 uurPodcast De Limes Leeft: Fort Vechten Arnhem »

01-01-21 - 31-12-21 De Neder-Germaanse Limes is genomineerd als Unesco Werelderfgoed. Een van de genomineerde plekken is Fort Vechten, dat na Nijmegen het vroegste fort in Nederland is. De locatie van Fort Vechten was zeer strategisch gekozen. Deze hooggelegen plek langs de Rijn lag vlak bij de Vecht, een rivier die verbonden was met het Flevomeer. De Romeinse vloot gebruikte deze route om via het noorden Germania binnen te vallen. Rien Polak (Radboud Universiteit) doet al bijna 40 jaar onderzoek naar de archeologie van Vechten en weet dan ook alles te vertellen over het fort. Daarnaast is Rien nauw betrokken bij het nominatieproces als medewerker van de Nederlandse Limes Samenwerking. Hij vertelt wat het betekent als de Nedergermaanse Limes Werelderfgoed wordt.

Bunkertocht Groede »

25-03-21 - 31-12-21
Momenteel worden er geen Bunkertochten georganiseerd.

Naast de informatieborden in het park en het voorlezen van brieven van een jonge Duitse soldaat aan zijn Mutti die te beluisteren zijn via de praatpalen, brengt een Bunkertocht verhalen over de Tweede Wereldoorlog pas echt weer tot leven. 

Tijdens de rondleidingen van circa n uur vertelt een gids over hoe de 250 Duitse militairen hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gewerkt en geleefd. Een aantal bunkers zijn ook van binnen te bewonderen. Een zaklampje meenemen van thuis maakt de ontdekkingstocht in de bunkers compleet! De tocht eindigt bij de voormalige Sanittsunterstand, waar vroeger gewonden werden verzorgd. 

Deelname aan de Bunkertocht bedraagt 3 p.p. voor kinderen tot 13 jaar en 6 p.p. voor 13 jaar en ouder. Deelname is inclusief consumptie in het Hoofdkwartier (het restaurant in Groede Podium). De tocht duurt een uur en gaat door vanaf 15 personen.

VOL = VOL

** Meld u met uw ticket minimaal 5 minuten voor aanvang van de Bunkertocht aan de bar bij het Hoofdkwartier, het restaurant in Groede Podium. Op vertoning van uw ticket ontvangt u de consumptiebon, waarna u wordt opgehaald door de gids. We wensen u alvast een prettige tocht!

arrangement toevoegen