Romeinse Limespad: arrangementen.

Arrangementen Romeinse Limespad

Bekijk de activiteiten van Romeinse Limespad. Bent u er geweest? Kom terug naar DagjeWeg.NL om uw beoordeling achter te laten!

Romeins Festival Alphen aan den Rijn »

Alphen aan den Rijn Arnhem
Van 31 juli t/m 15 augustus is het jaarlijkse Romeins Festival voor de 22ste keer!

Romeinse legionairs slaan hun kamp op, zij worden vergezeld door ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en middags het spectaculaire gladiatorengevecht in de arena.

Word een Romein!

Beleef nu zelf hoe het is om een Romein te zijn. Laat je trainen in het Romeinse leger, leer schrijven in de Romeinse school en maak prachtige sieraden. Voor wat extra geluk maak je een votiefsteen voor de goden om zo een echteRomein te worden.

Middagje Oudewater Oudewater »

16-01-20 - 31-12-22
Begin uw bezoek aan Oudewater met een kopje koffie/thee met appelgebak in een van onze Oudewaterse restaurants.

De gids verzorgt een rondwandeling door het historische centrum met aansluitend een bezoek aan het stadhuis aan de Visbrug.

In het stadhuis wordt uitleg gegeven over het schilderij van Dirck Stoop over de Oudewaterse Moord in 1572.

Daarna is het grenzeloos genieten van een high tea in Brasserie Joia.

Prijs: 34,00 p.p.
Minimaal 12 en maximaal 20 personen.
Aantal gasten kan worden aangepast. Prijs wordt in overleg met het TIP aangepast.
De reserveringskosten voor dit arrangement bedragen 20,00

Online tentoonstelling:De Romeinen in Brabant Arnhem »

01-01-21 - 31-12-22
De Romeinen in Brabant
Zo rond 50 voor Christus komen de Romeinen voor het eerst aan in het gebied dat we nu Noord-Brabant noemen. Hun verblijf heeft sporen nagelaten die we vandaag de dag nog steeds tegenkomen.

In 57 v. Chr. trokken Romeinse legers het gebied binnen dat nu Noord-Brabant heet. De mensen die toen in Brabant woonden, maakten waarschijnlijk deel uit van het volk van de Eburonen. Brabant was in die tijd een onherbergzaam gebied met moerassen en dichte bossen. 

De Romeinse periode heeft duidelijke overblijfselen achtergelaten in het huidige Noord-Brabant. Denk bijvoorbeeld aan de grafheuvel bij de Romeinse villa van Hoogeloon, de monumentale overblijfselen van de tempels van Empel en Kessel en van de brug bij Cuijk of de altaarstenen die verspreid door de provincie gevonden zijn. Bovendien komen er nog regelmatig kleine vondsten aan de oppervlakte.

In de loop van de derde eeuw begon het Romeins gezag in Brabant te wankelen. Interne machtsstrijd destabiliseerde het hele Rijk en binnenvallende groepen profiteerden hiervan om de grenzen over te steken. Af en aan konden Romeinse keizers hun gezag over het huidige Brabant herstellen, maar in 401 trok de Romeinse generaal Stilicho alle reguliere Romeinse troepen terug uit de noordwestelijke provincies. In 476 kwam er definitief een einde aan het Westromeinse keizerschap.

Ontdek op deze pagina meer over de Romeinen in Noord-Brabant.

400 jaar Romeins baden in Thermenmuseum Arnhem »

Arnhem
Stap 2000 jaar terug in de tijd en waan je in een Romeins badhuis, in de nieuwe, ultra-realistische expositie rond het thema 400 jaar baden die vanaf 10 oktober te zien is in het Thermenmuseum in Heerlen. Ster van de show is het recentelijk volledig gerestaureerde Romeinse badhuis in het museum.

Vier eeuwen badhuis
De nieuwe expositie vertelt het verhaal van vier eeuwen badhuis. Als bezoeker word je meegenomen in alle ontwikkelfasen: vanaf het ontstaan tot en met alle aanpassingen door de honderden jaren heen. Waarom werd het hier gebouwd? Wat gebeurde er, hoe werd het gebruikt, wie kwamen er door de eeuwen heen en waarom? Waarom werd het op enig moment verbouwd, en hoe gebeurde dat dan?

Hyperrealistische technieken
De bezoeker kijkt niet alleen zelf terug in de tijd, maar kan ook door de ogen kijken van de archeoloog die op zoek is naar het antwoord op al deze vragen. Dat kijken mag je letterlijk nemen. De expositie maakt gebruik van moderne, hyperrealistische technieken, waarbij je als bezoeker in een ronde ruimte staat en dankzij 360 graden videobeelden het idee hebt dat je live in het badhuis staat. De techniek die hiervoor is gebruikt, is dezelfde die is ingezet bij de nieuwe Disney-serie The Mandalorian.

Vernieuwingen in het Thermenmuseum
De nieuwe expositie is een volgende stap in de vernieuwingen van het Thermenmuseum. Het badhuis is recentelijk in nauwe samenspraak met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed volledig gerestaureerd: 150 beschadigde plekken en honderden meters muren zijn hersteld. Met gekleurd grind zijn diverse onderdelen, zoals de zuilengalerij, winkeltjes of de werkplek van de arts, extra geaccentueerd. De glazen puien van het museumpand zijn verduisterd om alles maximaal tot zijn recht te laten komen. Verder is er een 96 meter lang houten looppad met glazen doorkijkjes gemaakt over de site. Je staat op bijna-aanraak-afstand met je neus bovenop de koud- en heetwaterbaden, vloerverwarmingen, zwembad, massageruimten en winkeltjes.

Bezoekersaantallen stijgen flink
Bij het publiek is dit alles niet onopgemerkt gebleven: in de maand juli van dit jaar kreeg het museum drie keer zoveel bezoekers als afgelopen jaar. Deze groeiende belangstelling voor het Romeinse verleden is mede te danken aan de inspanning van de gemeente Heerlen om de geschiedenis van Coriovallum (de Romeinse naam van wat nu Heerlen is) nadrukkelijk over het voetlicht te brengen.

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen

Openingstijden
Maandag:gesloten m.u.v. Paasmaandag en Pinkstermaandag
Dinsdag t/m vrijdag:10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag, feestdagen:12.00-17.00 uurTentoonstelling: Romeinen langs de Rijn Arnhem »

03-11-20 - 31-12-22
Leven langs de Romeinse grens in Nederland

De Rijn als grens
Zon tweeduizend jaar geleden waren de Romeinen de baas in het zuiden van Nederland. De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de limes. In de familietentoonstelling Romeinen langs de Rijnontdekt jong en oud hoe het leven langs de grensrivier er in die tijd uitzag.

Niet alleen soldaten
Wie denkt dat langs de Rijn alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. Ook de gezinnen van de soldaten woonden in de forten en de dorpjes eromheen: vrouwen, kinderen en bedienden. Bovendien waren hier handelaren te vinden, en ambachtslieden die zaken deden met het leger.

Het leven van alledag
In de tentoonstelling verken je het leven van alledag langs de grens. Je ziet en hoort verhalen over soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies. Ook voor kinderen is er veel te doen en te ontdekken, met spellen door de hele tentoonstelling en een doe-boekje vol opdrachten en hersenkrakers.

Wat kun je zien?
De belangrijkste onderdelen van Romeinen langs de Rijn zijn natuurlijk de archeologische vondsten uit forten en omliggende dorpjes. Het zijn er meer dan driehonderd. Je ziet zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes, godenbeeldjes en damessieraden. Persoonlijke bezittingen brengen de Romeinse soldaten dichtbij, zoals bekers met ingekraste soldatennamen en het diploma van een militair.
Gevonden langs de limes
Vrijwel alle voorwerpen in de tentoonstelling zijn gevonden in provincies waar de Romeinse grens doorheen liep: Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Ze zijn opgegraven bij de Romeinse forten en de omliggende dorpen. Vele ervan zijn nu voor het eerst te zien.
Van kostbare grafsteen tot zilveren dolkgordel
Een van de opvallendste objecten is een kostbare grafsteen voor een vrouwelijke bediende. De vrouw heette Salvia Fledimella. Haar voormalige baas liet na haar dood de grafsteen oprichten. Andere bijzonderheden zijn een bronzen ruiterhelm met een adelaarskop, en de vondsten uit het graf van een vermoorde soldaat van Romeinse hulptroepen. Hij is in volledige militaire uitrusting in een waterput terechtgekomen, inclusief zilveren dolk en gordel.

Doe-boekje voor het hele gezin
Speciaal voor families is er een doe-boekje. Door samen te puzzelen en te speuren verkennen jullie het Romeinse grensgebied. Jullie zijn nieuwe inwoners en moeten daarom inburgeren. Iedereen krijgt een Romeinse naam en jullie maken kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. Er is een virtuele vervloekingsput en met een keukenspel probeer je Romeinse recepten uit.
Tijdens deze tentoonstelling kan publiek meekijken bij de restauratie van de Sarcofaag van Simpelveld.
Museum
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Prijzen
Volwassenen (incl. audiotour) 12,50.
Kinderen van 5 t/m 17 jaar (incl. audiotour) 4.
Kinderen tot 5 jaar gratis.
Openingstijden
Dagelijks
10.00 - 17.00 uur

Podcast De Limes Leeft: Fort Vechten Arnhem »

01-01-21 - 31-12-22 De Neder-Germaanse Limes is genomineerd als Unesco Werelderfgoed. Een van de genomineerde plekken is Fort Vechten, dat na Nijmegen het vroegste fort in Nederland is. De locatie van Fort Vechten was zeer strategisch gekozen. Deze hooggelegen plek langs de Rijn lag vlak bij de Vecht, een rivier die verbonden was met het Flevomeer. De Romeinse vloot gebruikte deze route om via het noorden Germania binnen te vallen. Rien Polak (Radboud Universiteit) doet al bijna 40 jaar onderzoek naar de archeologie van Vechten en weet dan ook alles te vertellen over het fort. Daarnaast is Rien nauw betrokken bij het nominatieproces als medewerker van de Nederlandse Limes Samenwerking. Hij vertelt wat het betekent als de Nedergermaanse Limes Werelderfgoed wordt.

Bunkertocht Groede »

06-05-21 - 31-12-22
Momenteel worden er geen Bunkertochten georganiseerd.

Naast de informatieborden in het park en het voorlezen van brieven van een jonge Duitse soldaat aan zijn Mutti die te beluisteren zijn via de praatpalen, brengt een Bunkertocht verhalen over de Tweede Wereldoorlog pas echt weer tot leven. 

Tijdens de rondleidingen van circa n uur vertelt een gids over hoe de 250 Duitse militairen hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gewerkt en geleefd. Een aantal bunkers zijn ook van binnen te bewonderen. Een zaklampje meenemen van thuis maakt de ontdekkingstocht in de bunkers compleet! De tocht eindigt bij de voormalige Sanittsunterstand, waar vroeger gewonden werden verzorgd. 

Deelname aan de Bunkertocht bedraagt 3 p.p. voor kinderen tot 13 jaar en 6 p.p. voor 13 jaar en ouder. Deelname is inclusief consumptie in het Hoofdkwartier (het restaurant in Groede Podium). De tocht duurt een uur en gaat door vanaf 15 personen.

VOL = VOL

** Meld u met uw ticket minimaal 5 minuten voor aanvang van de Bunkertocht aan de bar bij het Hoofdkwartier, het restaurant in Groede Podium. Op vertoning van uw ticket ontvangt u de consumptiebon, waarna u wordt opgehaald door de gids. We wensen u alvast een prettige tocht!

Expositie:Politics at Play, Play at Polit Vijfhuizen »

05-09-21 - 31-12-22 Na een zomer vol sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen en het Europees kampioenschap voetbal, kijken we op het Kunstfort naar de politiek rondom sport, de perceptie ervan, het imago van sport in de media en het collectieve geheugen errond. In de kortlopende internationale groepstentoonstelling Politics at Play, Play at Politics komen verschillende vooroordelen aan de orde die een rol spelen bij de perceptie en waardering van sport en sporters. Genderisme, seksisme, nationalisme en racisme, maar ook de strijd voor koloniale onafhankelijkheid en koude-oorlogspolitiek komen aan bod: van Ruud Gullit tot Zinedine Zidane, expliciete opmerkingen tijdens het televisieprogramma Veronica Inside tot impliciet bevooroordeeld commentaar over sporterscapaciteiten, ongelijke verloning afhankelijk van kleur en gender, tot arbeidsomstandigheden in Qatar en de sportdeelname van vluchtelingen. Het mogen dan wel de spelers zijn die deelnemen aan de match, rond de arena spelen nog veel meer politieke elementen mee.
Samengesteld door Zippora Elders (Kunstfort) en gast co-curator Vincent van Velsen.

Kunstenaars: Marcel van den Berg, Dina Danish, Bardhi Haliti, Hiwa K, Amina Menia, Claudia Rankine & John Lucas, Martine Rose, Yara Said.

Cover: Marcel van den Berg, Been There & Back, 2011. Acryl op doek. Met dank aan The Black Archives.

arrangement toevoegen