Van Eesteren Museum
Van Eesteren Museum

Cornelis van Eesteren is een veel geprezen architect en stedenbouwkundige uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij heeft zijn sporen nagelaten in onder meer Amsterdam Nieuw-West, Buitenveldert en in delen van Amsterdam-Noord. Voor een compleet beeld van zijn werk bezoek je het Van Eesteren Museum in het mooie Van Eesteren Paviljoen, aan de noordoever van de Sloterplas. Dit bestaat uit een binnen-, een buitenmuseum en een museumwoning.

Buitenmuseum

Wandel met een gids langs de huizen en wijken waar hij de hand in heeft gehad en herken zijn stijl. In Slotermeer is zijn stedenbouwkundige visie nog het beste bewaard gebleven. Hij was vernieuwend voor zijn tijd en kwam met het idee van ruimtelijke wijkopbouw, met veel open kavels en rechte bouwblokken.

Binnenmuseum

Startpunt voor de wandelingen is het binnenmuseum. Hier vind je alle informatie over het cultuurhistorisch erfgoed van Van Eesteren. Bekijk de wisselende exposities en snuffel in het bijbehorende winkeltje. Moe geworden van de wandeling buiten, kun je hier even lekker bijkomen onder het genot van een kopje koffie of thee.

Museumwoning

Bezoek tenslotte ook zeker de museumwoning en geniet van de details van een gezinswoning uit de jaren vijftig. Het huis staat aan de Freek Oxstraat 27, wat net om de hoek is van het binnenmuseum. Ga terug in de tijd en zie wat er toen hip was: een kolenkachel, bakelieten telefoon en koken in een Bruynzeel-keuken.

Van Eesteren Museum in Amsterdam leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Van Eesteren Museum