Nationaal Holocaust Museum

Nationaal Holocaust Museum

Let op: het Nationaal Holocaust Museum wordt verbouwd en is vanaf 2 februari 2020 tot 2022 gesloten. De Hollandsche Schouwburg is wegens verbouwing tijdelijk gesloten vanaf 30 juni 2020. De bedoeling is om in 2022 hier, en in de tegenovergelegen voormalige Kweekschool, een nieuw Nationaal Holocaust Museum te openen. De Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters gebruikt als plaats waar joden zich moesten melden, waarna ze werden gedeporteerd. Tegenwoordig is het een herdenkingsplek. In de hal is een indrukwekkende gedenkwand te zien, met daarop de duizenden familienamen van alle mensen die vanaf hier weggevoerd werden. Een tentoonstelling op de eerste verdieping vertelt meer over de Jodenvervolging in Nederland.

Waar nu het Nationaal Holocaust Museum is gevestigd, zinderde het in de Tweede Wereldoorlog van angst, onbegrip en verdriet. Vlakbij het museum bevindt zich de Hollandsche Schouwburg, de plek waar tienduizenden Joden werden verzameld en gedeporteerd. Een bijzondere locatie om het verleden te gedenken. Het museum zit in het pand van de vroegere Hervormde Kweekschool, van waaruit vele kinderen wisten te ontsnappen tijdens diezelfde deportatie. Verhalen van de Holocaust worden levend gehouden door middel van exposities met originele spullen van vroeger en evenementen.

De Nationaal Holocaust Museum vormt samen met het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg het Joods Cultureel Kwartier.

Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Nationaal Holocaust Museum

Foto: Luuk Kramer