Outsider Art Museum: kunst, maar dan anders

Outsider Art Museum

Grof gekras, explosieve kleuren of juist sober zwart-wit: de kunst die je tegenkomt in het Outsider Art Museum komt recht uit het hart van de nationale en internationale artiesten. Net als bijvoorbeeld voor Vincent van Gogh werkt kunst voor hen vaak psychisch bevrijdend. Maak kennis met deze onconventionele kunst van 'outsiders' en ontdek de oudste Outsider Art Collectie van Europa in dit museum in de Hermitage.

Wat is outsider art?

Sommigen van hen komen uit een zorginstelling, hebben een verstandelijke beperking of leefden geïsoleerd buiten de samenleving: de kunstenaars van het Outsider Art Museum, oftewel de 'outsiders'. Het museum in hartje Amsterdam geeft een podium aan het werk van deze kunstenaars die nooit een kunstopleiding hebben gehad en zich niets aantrekken van de culturele normen. Wrede sprookjes, hallucinerende tekenkunst, kunstwerken in duizenden kleurtjes en een portret dat bestaat uit alleen maar rechthoeken: deze kunst zie je nergens anders. Een bezoekje aan het museum verbreedt hoe dan ook je blik op deze wereld en de mensen.

Het verhaal achter de kunst

Snap je op het eerste gezicht niet zo goed wat je ziet? Bezoek het museum op de eerste of derde zondag van de maand; om 13:00 uur begint dan de instaprondleiding voor groepen van drie tot tien personen. Je vindt het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam.

Bewonder kunst van buitenbeentjes in het Outsider Art Museum in Amsterdam. Dit museum leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Zie de kunstenaars aan het werk. Foto: Nina Bergh

Alles is gemaakt door 'outsiders'. Foto: Sander Troelstra

Zie de kunstenaars aan het werk. Foto: Nina Bergh

Zie de kunstenaars aan het werk. Foto: Nina Bergh