Zeche Zollverein

Zeche Zollverein

In het hart van het Ruhrgebied staat het meest indrukwekkende monument uit het industriële verleden van deze streek: de Zeche Zollverein. In totaal werd er in bijna 150 jaar 240 miljoen ton kolen naar boven gehaald. Op het hoogtepunt werkten hier 8000 mijnwerkers. Het schachtbok XII, dat 40 meter boven de grond uittorent, is nu de belangrijkste bezienswaardigheid in de Ruhr en een symbool voor de zware industrie in Duitsland. De mijn sloot in 1986 en veel van de gidsen in het gebouw zijn oud-mijnwerkers. Ook goed om te weten: elke zondag tussen april en oktober start er om 11:30 uur een rondleiding in het Nederlands. Tijdens de tour volg je de weg van het kool, langs enorme kokerijen en transportbanden.

Unesco-monument

De Zeche Zollverein is inmiddels een Unesco-monument en een plek voor kunst, cultuur en creativiteit. De kunstbeurs ArtRuhr is er jaarlijks, net als het festival Zechefest. In de winter kun je tussen de voormalige fabrieken ook schaatsen op een ijsbaan. Op het terrein van de Zeche bevinden zich nu het Ruhr Museum (over de geschiedenis van het Ruhrgebied) en het Red Dot Design Museum.

Zeche Zollverein leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, schoolreisje, workshop en weekendje weg. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Zeche Zollverein

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.