De Grote Toren van Gorinchem

Grote Toren Gorinchem

Hij is al van verre te zien: de Grote Toren die boven vestingstadje Gorinchem uitsteekt. Deze mooie en indrukwekkende toren vind je op de Grote Markt, naast de strakke Sint-Janskerk. En ja, hij staat inderdaad scheef. Tijdens de bouw die in 1450 begon zakte het gevaarte al snel weg in de veengrond. Pas toen het verzakken was gestopt konden ze verder bouwen. Met een scheve toren als gevolg.

Vanaf mei kun je elk jaar de toren beklimmen met een gids, voor een groots uitzicht over Gorinchem en omgeving. Dat betekent wel 256 natuurstenen treden trotseren! Onderweg kom je langs een voor Nederland uniek carillon met 47 klokken. Samen met de twee grote klokken die in dezelfde ruimte hangen vullen ze de hele toren. Gelukkig is er nog genoeg ruimte om verder te klimmen naar de smalle omloop rond de torenspits. Voor deze klim moet je geen hoogtevrees hebben!

Herdenkingsruimte

Als je door de deuren naar binnen stapt kom je eerst in een bijzondere herdenkings- en bezinningsruimte. Hier hangt kunstwerk de Lichttrechter. Duizenden draden van pvc lopen van een raam naar een punt onder de stenen bogen van het plafond en hangen van daar tot aan de vloer. Ze eindigen in kleine kokertjes waar je een persoonlijk berichtje in kunt stoppen. Overdag brengen deze draden het daglicht in de toren, 's avonds gloeien de draden op en brengen zo licht van binnen naar buiten. De herdenkingsruimte is elke zaterdagmiddag open en iedere tweede zondag van de maand.

Grote Toren Gorinchem

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.